Učenje u Beču: Besplatni dopunski časovi za bečke učenike

23.01.2015

Od ove školske godine, đaci u osnovnim školama imaju mogućnost da lakše savladaju gradivo i urade domaće zadatke. Projekat Förderung 2.0 proširiće se i na druge škole.

Od jeseni 2014. godine u svih 220 bečkih osnovnih školaodražavaće se  kursevi za pomoć đacima koji imaju problema u učenju. Reakcije koje su pristigle kako od nastavnika, tako i od roditelja su, po rečima Kristijana Oksoniča, gradskog sekretara za obrazovanje, veoma pozitivne.
Odlučeno je da se ovi besplatni dopunski časovi od narednog polugodišta u februaru 2015. godine prošire i na Novu srednju školu,  kao i na opšt eobrazovne srednje škole, odnosno gimnazije (AHS).

Projekat pod nazivom, Förderung 2.0, Grad Beč finansira sa 7 miliona evra, a ukupno je za finansiranje dopunske nastave u Beču odvojeno 20 miliona godišnje.

Kako bi se utvrdilo osnovno znanje i izbegle loše ocene, dopunski časovi iz engleskog, nemačkog i matematike će se odvijati u malim grupama od najviše 10 učenika. Planirano je da se kasnije uključuju i drugi predmeti.
Roditelji i staratelji imaju razloga za radost: Zahvaljujući ovoj ofanzivi grada Beča oni će, statistički gledano, uštedeti u proseku 600 evra, jer neće morati da plaćaju privatne dopunske časove.

 

Inače, u Austriji postoje jednaka pravila o školskom obrazovanju u celoj zemlji. Sva deca koja žive u Austriji moraju ići u školu najmanje devet godina. Školska obaveza započinje  one godine u kojoj dete navršava šest godina. Obrazovanje dece započinje, međutim, već u dečjem vrtiću gde se nudi briga o deci između 0 i 6 godina. Poslednju godinu pre škole sva deca moraju ići u vrtić, koji je u Beču besplatan. Besplatan vrtić, Grad Beč je uveo pre 5 godina 2009. godine.

Grad Beč posvećuje veliku pažnju i obrazovanju i konstantno ulaže u održavanje najvišeg kvaliteta u gradskim školama.

Jedan od projekata je  “Dan bečkih škola” (“Tag der Wiener Schulen”), kada svi zainteresovani građani Beča mogu da  posete škole i uvere se kvalitet nastave i pratećih sadržaja.

Osim toga, ovo je jedinstvena prilika da se prisustvuje nastavi, kako bi se svi zainteresovani upoznali sa nastavnim metodama i kvalitetom, kao i sa svakodnevnom atmosferom u pojedinim školama.

Više o obrazovanju i učenju u Beču , pročitajte na zvaničnoj stranici grada Beča. 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Bio voće i povrće u školama: Novi projekat grada Beča

 

Maternji jezik: Grad Beč traži zainteresovane čitače na maternjem jeziku

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava