Beč: Gradski robot odgovara na pitanja preko mobilnog!

03.09.2018

Važne gradske informacije lako možete da pronađete i preko aplikacije "WienBot". Odgovore na vaša pitanja daje robot s kojim možete da se dopisujete ili razgovarate. Dijaspora.tv je testirala App za Vas.

c Mein Bezirk

Grad Beč od nedavno svojim sugrađanima  nudi aplikaciju “Bečki robot” (WienBot). Virtuelni robot vam automatski odgovara na najčešće postavljana pitanja u vezi sa najkorišćenijim sadržajima na portalu wien.at i predlaže linkove za dalje pretraživanje. Velika prednost je u tome što usput možete da se raspitate o svemu što vam spontano zatreba. Pitanja gradskom robotu možete da postavljate pismeno ili usmeno, a WienBot pruža odgovore na isti način. 

Reč “Chatbot” se sastoji od dve engleske reči: “Chat” (razgovor) i “Bot” (robot). Radi se o programu koji određene zadatke obavlja samostalno i automatski. Ovakvi programi spadaju u najveće trendove moderne tech-scene.

“Servus! Wie kann ich helfen?”

Čim uđete u WienBot na ekranu se u klasičnoj Chat-formi pojavljuje sledeći tekst: “Servus! Wie kann ich helfen?”(“Zdravo! Kako mogu da pomognem?”). Bez obzira na to o kakvom se pitanju radi (da li vas zanima adresa opštine, kako se vadi prijava stana, da li na mestu gde se nalazite važi zona za kratkotrajno parkiranje, do koliko sati radi bazen itd.) – WienBot vam odmah nudi brz i jednostavan odgovor.

“Darauf habe ich keine direkte Antwort” (Na to nemam direktan odgovor) može takođe da se pojavi na ekranu, ali u takvom slučaju gradski robot vam navodi sve linkove u vezi s Vašim pojmom koje je pronašao na platformi wien.at. Odgovori su različito iscrpni. Robot uglavnom odgovara tako što posle kraće “sopstvene” informacije korisnika upućuje na linkove ka odgovarajućim gradskim službama, tako da do konkretnog odgovora na svoje pitanje povremeno mora i malo više da se “proklika”.

Nijedan robot nije svemoguć, pa ni ovaj. Naime, ako ne ukucate ispravno nemačke izraze o kojima se raspitujete, onda nećete dobiti odgovor, pokazao je test Dijaspore.tv. Ko, međutim, ukuca tačno nemačke reči, uglavnom dobija upotrebljivu informaciju. Za korisnike koji  pitanje WienBot-u postave usmeno na nemačkom, željena informacija stiže na (naravno razumljivom) “bečkom”, što robota čini posebno simpatičnim.

Instalacija, zaštita podataka i ostalo

Video o WienBot-u  

Downloads: za Android , za Apple

Da biste mogli da razgovarate s gradskim robotom moguće je da će vas sistem pitati sledeće: 1) za Android: Mikrofon, Standort; za iOS: Mikrofon, Spracherkennung, Standort. Ko god koristi WienBot-App automatski pristaje na odredbe o zaštiti podataka koje bi zato trebalo pročitati unapred.

WienBot preko Facebook-Messenger-a: WienBot može alternativno da se koristi i preko Facebook-Messenger WienBot im Facebook Messenger öffnen

Messenger – z aštita podataka: Administratori Facebook-stranice mogu na osnovu izražene želje u svako doba da obrišu svaku konverzaciju korisnika unutar chata. Uz to korisnici imaju mogućnost da razgovore s gradskim robotom obrišu i lično na svojoj strani. Lični podaci, kao na primer, korisničko ime, grad Beč ne čuva niti ih dalje prerađuje. Važe odredbe  o zaštiti podataka i okvirni uslovi kao i na Facebook-Fanpage.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava