Roboti će do 2030. godine zameniti svako treće zanimanje

15.05.2018

Na osnovu nedavno urađene studije može se desiti da će do 2030. godine mnoge poslove obavljati pametni roboti. Koja su to zanimanja kojima će ljudi među prvima reći "doviđenja zauvek".

Roboti će zameniti mnoge poslove u narednih nekoliko godina, ali to neće dovesti do masovne nezaposlenosti. Ovo je zaključak studije konsultantske grupe PwC pod nazivom “Hoće li roboti zaista preuzeti naše poslove?” U Austriji će  sredinom 2030. godine oko  34%  poslova ugroziti procesi automatizacije.

PwC je identifikovao tri talasa automatizacije. Algoritamski talas nas je već dostigao: računari preuzimaju analizu strukturiranih podataka. Primer bi bio provera kredita. Ovaj talas inovacije mogao bi da sazre u ranim 2020.-tim, smatraju autori studije.

Do kraja 2020. godine, s druge strane, znatno će se razviti automatizacija ponovljenih aktivnosti i razmena informacija. Dronovi  i roboti u skladištima i lagerima spadaju u ovu kategoriju.

Na kraju, PwC kaže da će se uz pomoć veštačke inteligencije analizirati podaci iz različitih izvora, donositi odluke i preduzimati akcije, kao što na primer mogu automobili sa auto-pilotom.

 

Transport i skladištenje su posebno pogođeni

Prema studiji, transport i skladištenje će biti najugroženija branša, gde će vozila bez vozača zameniti ljudske vozače. Takođe, u firmama koje pružaju  finansijske usluge, algoritmi će sve više zameniti ljude u poslovima.

Udeo poslova koje će roboti preuzimati  variraju od zemlje do zemlje. U Austriji, kao i u većini drugih zemalja koje su anketirane, najviše  su ugroženi građevinski i industrijski poslovi. Ovde je potencijal za automatizaciju, kako to naziva PvC, 51 ili 48 posto.

U trgovini, oko 37 posto poslova mogli bi preuzeti roboti i 26 posto u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Sve u svemu, prema objavljenoj studiji, zaključak je da u Austriji poslovi koje obavljaju muškaraci, mladi i formalno slabo obrazovana lica  izloženi su riziku da ih u budućnosti, na svojim radnim mestima zamene roboti.

Ipak, strpimo se još malo. Mašine su jako dobri u slušanju naredbi, ali isto tako ne znaju šta da učine u vanrednim situacijama.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: Autobusi bez vozača u javnom prevozu u Beču

VIDEO: Automobil Tesla sa autopilotom u Bečkoj šumi

Beč: Gradski robot odgovara na pitanja preko mobilnog!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava