Bečka gradska hala: Najveća kulturna institucija u Austriji

09.09.2018

Bečka gradska hala sa više od 300 događaja i milion posetilaca godišnje je najveći austrijski centar za manifestacije i jedna od najstarijih višenamenskih hala u Evropi.

(c) Wiener Stadhalle Fb

9Bečka gradska hala (Wiener Stadthalle)  je otvorena 21. juna 1958. godine i spada u jednu  od najstarijih višenamenskih hala u Evropi. Tokom proteklih šest decenija, više od 65 miliona ljudi posetilo je ovu bečku instituciju na oko 15.000 događaja.

Već 1952. godine grad Beč objavio je međunarodni konkurs za dizajn hale na kome  je učestvovalo 16 arhitekata, ali je ugovor pripao austrijskom stručnjaku Rolandu Raineru.

Bečka gradska hala građena je više od tri godine, sa 2.900 planova za izgradnju, premeštenih 110.000 kubnih metara zemlje i položenih 41.000 metara podzemnih dalekovoda i 20.000 metara grejnih cevi. Pored toga, korišćeno je 27.800 kilograma aluminijumskih profila, 37.500 kubnih metara armiranog betona, 600 kvadratnih metara kaljenog stakla, 11.500 tona cementa i 440.000 komada cigle.

Dan otvaranja, davne 1958. godine, proslavio se zajedničkim koncertom baleta državne Opera, Bečke filharmonije i Bečkog simfonijskog orkestra.

U poređenju sa prvobitnim stanjem, Bečka gradska hala (Wiener Stadthalle)  je prošla kroz brojne ekspanzije i renoviranja, ali je svih 60 godina bila i ostala glavno mesto događanja najvažnijih kulturnih, sportskih i muzičkih događaja u Austriji i šire.

Bečka gradska hala: Idealna za sve vrste manifestacija

 Pozicionirana u centru grada, raspolaže sa šest međusobno odvojenih ali i spojivih hala koje mogu primiti do 25.363 posetilaca. Jedan od faktora uspešnosti Bečke gradske hale jeste njena multifunkcionalnost i fleksibilnost prostora: moguće je organizovati svaku vrstu manifestacije. Od rok koncerta do operske ili baletske večeri, od međunarodnih televizijskih šou programa do sportskih događaja, od sajmova i skupština pa do prezentacije proizvoda.

(c) Wiener Stadhalle Fb

Među složenijim produkcijama koje su gostovale u Bečkoj gradskoj hali, u poslednjih nekoliko godina, ubrajaju se koncert Lajdi Gage, u avgustu 2012. godine, i snimanje čuvene emisije  “Wetten dass ..?”  u martu 2013. godine. Za ove zahtevne produkcije hala se pripremala i po tri nedelje unapred, a montirano je oko 21 tona svetlosne tehnologije sa 660 reflektora. Većina tehnike je posle Evrovizije u Beču isporučena za šou Helen Fišer, u 36 šlepera. Jednom godišnje, u dvorani D postavlja se i klizalište za “Holiday on Ice””.

Udo Jurgens umetnik sa najvećim brojem koncerata

Istoriju Bečke gradske hale u velikoj meri je upotpunio i austrijski pevač Udo Jurgens. U periodu od 40 godina popularni zabavljač je ovde održao ukupno 33 solo koncerata. U čast pokojnog pevača, 2017. godine, put koji vodi kroz Marzpark kod Bečke gradske hale, dobio je ime Udo-Jürgens-Promenade.

 Koji vas sve veliki koncerti i manifestacije očekuju u Beču možete pogledati na zvaničnoj internet stranici Bečka gradska hala. 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava