Nova bečka atrakcija: Zoološki vrt dobio novog stanovnika

29.11.2019

Bečki zoološki vrt Schönbrunn je nedavno dobio novog stanovnika, mladunče polarnog medveda, koji uživa u novom okruženju.

Foto: www.zoovienna.at_ Inari Leiman

Zoološki vrt u Beču je nedavno dobio novog stanovnika, koji je izavao veliku pažnju javnosti. Naime, bela medvedica Nora je po prvi put postala majka i na svet donela mladunče polarnog medveda.

S obzirom na to da je stopa smrtnosti mladunaca polarnog medveda visoka, bečki zoološki vrt i zaposleni budno prate svaki pokret majke i bebe. Nora i njeno mladunče se trenutno nalaze u boksu, u unutrašnjosti,  mestu gde su smešteni beli medvedi i tamo su izolovani kako bi  majka i mladunče bili  potpuno sami. Pol mladunčeta još nije poznat.

Polarni medvedi se rađaju slepi i skoro bez krzna, teže oko pola kilograma i veličine su kao morsko prase.

Video kamera ih prati 24 sata, a ono što je oduševilo zaposlene zoološkog vrta je razmenjivanje nežnosti između majke i mladunčeta, što je dokaz da je Nora veoma brižna i nežna majka.

Nora svakodnevno brine o svom potomstvu i održava ga toplim, a mladunče ima tri zanimacije: sisa, spava i druži se sa majkom. Kako bi posetioci mogli da učestvuju u odgajenju, u polarnoj kupoli Eisbarenwelt nalazi se ekran na kome zainteresovani mogu videti šta se dešava u boksu.

Tek krajem januara, Nora će svoje mladunče prvi put izvesti na otvoren prostor i tada će prvi put  biti vidljivi posetiocima.

Poslednji porod polarnih medveda u bečkom zoološkom vrtu bio je pre 12 godina, a 2014. godine otvoren je moderan smeštaj za bele medvede. Posle dve i po godine radova, trud se isplatio i  otvoren je predivan „novi svet“ belih medveda na 1.700 kvadratnih metara, tri puta veći nego što je bio. Bazen dubine 5 metara je pravi vodeni raj za medvede, gde posetioci bečkog zoološkog vrta mogu da gledaju kako medvedi plivaju ispod vode.

Glavne zvezde su beli medvedi Lynn, Ranzo i Nora. Lyinn je u Beč došla iz Holandije, Ranzo iz Finske, a Nora iz Estonije. S obzirom na to da je njihova vrsta u opasnosti za opstanak, oni su došli u Beč u okviru Evropskog programa za odgoj zaštićenih i ugroženih životinja (EEP).

Bečki zoološki vrt (Tiergarten Schönbrunn) je prošle godine, po peti put, proglašen za najbolji zoološki vrt u Evropi. 

Da li ste znali?

– Zoološki vrt u parku palate Šenbrun osnovao je car Franc Štefan, muž Marije Terezije, a sagradio ga je francuski arhitekta Žan Nikolas Žado 1752. godine.

– Kada je carica Marija Terezija naredila proširenje dvorca Šenbrun, njen muž  je želeo da se unutar velikih vrtova, koji okružuju dvorac, smesti i zoološki vrt. Tako je nastao bečki zoološki vrt – Tiergarten Schönbrunn.
– Od osnivanja 1752. do 1779. godine, bečki zoološki vrt bio je rezervisan samo za pripadnike carske porodice i posebne goste, a 1779. godine postaje otvoren za javnost, i to potpunosti besplatno.

– Danas je zoološki vrt u vlasništvu Republike Austrije.

–  Bečki zoološki vrt je već više godina za redom, posle dvorca „Šenbrun“, druga najposećenija atrakcija u Austriji.
– Među austrijskim posetiocima ima i onih koji su  stalni gosti. Naime, više od 100.000 vlasnika godišnje karte može svakodnevno da posećuje omiljene životinje.

 

NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Bečki zoološki vrt: Kupite “kumstvo” kao poklon

Dvorac Šenbrun u Beču: Sjajna zabava za najmlađe posetioce

Besplatna klub kartica Grada Beča nudi brojne pogodnosti

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava