Reichsbrücke: Najpoznatiji bečki most na Dunavu

21.08.2018

Reichsbrücke NEKAD I SAD! Most je jedan od najpoznatijih mostova u Beču i direktno povezuje bečko jezgro s drugom stranom Dunava.

Reichsbrücke je izuzetno lep noću!

Dana 21. avgusta 1876. otvoren je bečki most Kronprinz-Rudolf-Brücke, koji danas nosi ime Reichsbrücke. Ime je dobio je po krunskom princu Rudolfu, tadašnjem austro-ugarskom prestolonasledniku, koji je bio sin vladajućeg cara Franje Josipa i carice Elizabete (Sisi).

Nažalost, princ Rudolf je misteriozno preminuo 1889. godine, samo 12 godina posle otvaranja mosta Reichsbrücke.

Spomenuti most nosio je ime Kronprinz-Rudolf-Brücke sve do ukidanja Austrijskog Carstva i proglašenja republike, nakon čega mu je ime promenjeno u Reichsbrücke. Ni datum otvaranja mosta 21. avgust nije slučajno bio izabran, jer je na taj dan rođen princ Rudolf, tako da je most otvoren tačno na prestolonaslednikov 18. rođendan.

Sa ukupnom dužinom od skoro 1020 metara,  u to vreme, bio je  to najduži most preko Dunava .

Kronprinz-Rudolf-Brücke, koji danas nosi ime Reichsbrücke

Radilo se o ključnom mostu za širenje Beča na prekodunavsko područje, jer je direktno povezivao bečko jezgro preko Praterstrasse s drugom stranom Dunava. Most je bio tako izgrađen, da kada su putnici preko njega prilazili Beču, mogli su videti toranj znamenite bečke katedrale Svetog Stefаnа (nem. Stephansdom).

Godine 1910. u Beču je živelo preko dva miliona stanovnika. Na levoj obali Dunava stvoreno je sve više naselja i preduzeća. Istovremeno, to je povećalo značaj  ali i saobraćajno opterećenje Reichsbrücke. Širina manja od osam metara nije bila  dovoljna za ovo opterećenje, tako da je izdržljivost mosta dovedena u pitanje.  1930. godine otkriveno je oštećenje mosta, što je nagoveštavalo i zahtevalo opštu obnovu u skorijoj budućnosti.

Drugo izdanje mosta ugledalo je svetlost dana 1937. godine i pored  katedrale Svetog Stefаnа (Stephansdom)  i Velikog točka (Riesenrad) bio je  jedan od glavnih simbola grada Beča. Posle Drugog svetskog rata, to je bio jedini netaknuti Dunavski prelaz u Austriji nizvodno od Linca i postao je najstariji prekorečni put u Austriji.

Reichsbrücke: Donau City i Vienna International Centre (22. Bezirk)

U nedelju, 1. avgusta 1976., most se srušio u ranim jutarnjim časovima i celom dužinom pao u vodu.  Oko 200 radnika i veliki broj firmi radilo je na gradnji novog mosta koja je trajala do novembra 1980. godine. To je bio treći prelaz preko Dunava u istoj osi, koji nosi ime Reichsbrücke, i tako je ostalo do danas.

Reichsbrücke je jedan od najpoznatijih mostova u Beču. Prelazi preko Dunava, Dunavskog ostrva i Novog Dunava i povezuje 2. bečki okrug (Leopoldstadt), sa 22. okrugom (Donaustadt).
Preko njega prelazi i metro linija U1, koja ima svoju stanicu na sredini mosta Donauinsel, koje je jedno od najpopularnijih izletišta Bečlija i njihovim gostiju. 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava