Dunavski kanal u Beču: Stare i nove atrakcije za nastupajuću sezonu

28.03.2019

Dunavski kanal se poslednjih godina, zahvaljujući brojnim infrastrukturnim projektima, sve više razvija u areal za odmor i mesto gde Bečlije provode svoje slobodno vreme.

(c) Fb TWIN-CITY-LINER

Novosti za mnoge koji se, pre svega u prijatnim večernjim satima, upute pešice ili biciklom u šetnju levom i desnom stranom Dunavskog kanala (Donaukanal) gde se okupljaju pre svega mladi, ali i oni nešto stariji, željni muzike, zabave, dobre hrane i druženja.

Nadležno odeljenje gradske uprave želi pred nastupajuću sezonu  da ovom delu Beča udahne novi duh, da Dunavski kanal probudi iz zimskog sna, a posetiocima ponudi neke od starih, ali i nove atrakcije. Na neke od starih lokala će, nažalost, morati da se stavi „katanac“. To ne ide uvek baš lako, ali gradska savetnica Ulli Sima je odlučna da tu zamisao dovede do kraja.

 

Kvalitetno ugostiteljstvo i zabava preko cele godine

Cilj je da se posetiocima ponudi  neka vrsta kombinacije modernih gastronomskih lokala sa različitim nivoima cena, uz istovremeno postojanje  površina na kojima posetioci mogu da konzumiraju hranu koju su sa sobom poneli. Želja je i da se smanji broj koliba i drvenih kućica i omoguće objekti koji će raditi preko cele godine.

(c) pixabay

Ništa se neće menjati kod lokala Central Garden (zajednička bašta na vodi), Hafenkneipe, Tel Aviv Beach (startuje 1. aprila) i Feuerdorf („vatreno selo“) sa njegovih deset kućica za roštiljanje.

Zbog pravnog spora sa jednim od zakupaca površina neki novi projekti će morati malo da sačekaju, kao na primer  Fräulein’s  fabelhafter  Sommergarten na potezu Badeschiff-Vorkai, ili Vienna Waterfront, miliona vredan projekat kod mosta Salztorbrücke. To važi i za projekat Glashaus NEU, takođe direktno kod mosta Salztorbrücke, koji bi trebalo da poboljša ponudu u oblasti gastronomije.

Na Dunavskom kanalu su već pred kraj 19. veka postojala letnja kupališta u vidu drvenih brodova za kupanje, u kojima se u vodu ulazilo u jednom delu koji je bio okružen kabinama za presvlačenje, što je kupače štitilo od znatiželjnih pogleda sa obale.

 

Kanal, kao važna vodena površina

Regulacijom Dunava, ova reka je u drugoj polovini 19. veka dobila svoj novi tok, a jedan od bivših rukavaca je današnji Dunavski kanal koji “izvire” na granici između 19. i 20. becirka i ponovo se uliva u Dunav južno od Beča, kod luke Albern, na granici između 2. i 11. becirka. Na oba kraja kanala nalaze se prevodnice tako da u njega mogu da uplovljavaju izletnički brodovi, a odatle polaze i gliseri prema Bratislavi. Kanal je dugačak 17,3 kilometra, širok 70, a dubok 3 do 4 metra.

 

Twin City Liner: Novim brodovima iz Beča za Bratislavu

Između Beča i Bratislave saobraćaju se brzi hidrogliseri, nazvani Twin City Liner. Putovanje počinje u samom centru Beča, u blizini trga Schwedenplatz sa Dunav kanalu , i jedna je od omiljenih bečkih atrakcija kako za Bečlije tako i za turiste.

Der neue Twin City Liner verbindet Wien und Bratislava. Copyright: Robert Kovacs

Od 29. marta 2019. godine u pogon se puštaju novi hidrogliseri , koji su nedavno predstavljeni široj javnosti.

„Twin City Liner je mnogo više od obične saobraćajne veze između dve susedne zemlje.  Sa novim brodovima, ova uspešna veza će se i dalje jačati u budućnosti “, rekao je Michael Ludvig, gradonačelnik grada Beča, prilikom  lansiranja novog broda.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava