Beč: Ponovo otvoren Muzej Sigmunda Frojda – Sigmund Freud Museum

23.09.2020

Sigmund Frojd je u kući u Beču, koja je pretvorena u muzej, proveo ukupno 47 godina, a posetioci mogu dobiti kompletnu sliku o osnivaču psihoanalize.

Foto www.freud-museum.at (c) Hertha Hurnaus., Sigmund Freud Privatstiftung

Posle godinu i po dana radova na obnovi, Muzej Sigmund Frojd u Beču ponovo je krajem avgusta otvorio svoja vrata za javnost. Otvaranje je bilo planirano i ranije , ali je odgođeno zbog  pandemije izazvane korona virusom.

Muzej se nalazi u nekadašnjem stanu u kome je Frojd živeo sa porodicom od 1891. godine do bekstva u London pred nacistima 1938. godine. Pored različitih eksponata poput Frojdovog kofera i štapa posetioci mogu da uživaju u pogledu kroz prozor i da vide bogatu sakupljenu građu u vidu pisama, fotografija i novinskih članaka.
Takozvano mesto rađanja  psihoanalize u Beču, Muzej Sigmunda Frojda, nalazi se na adresi Berggasse 19, u 9. bečkom okrugu.

U kući u kojoj je poznati lekar, psihoanalitičar i teoretičar Sigmund Frojd proveo ukupno 47 godina, postoje tri  stalne izložbe koje će  posetiocima pružiti kompletnu sliku o osnivaču psihoanalize.

Izložbe su posvećene Frojdovom životu i delu, razvoju psihoanalize u teoriji i praksi i njenom značaju za društvo, nauku i umetnost.

Muzej je poznat po najvećoj biblioteci dela o psihoanalizi u Evropi, sa ukupno 40.000 primeraka. Od osnivanja 1971. godine,  pa do danas, posetio ga je veliki broj ljudi, a izložbena površina je u toku renoviranja udvostručena na skoro 550 metara kvadratnih.

Time su sada sve prostorije u kojima je Frojd živio i radio sa svojom porodicom obedinjene u muzej. Po prvi put su prikazane privatne prostorije austrijskog genija koje su ostale prazne i bez nameštaja, jer je Sigmund Frojd svoj nameštaj, a pogotovo svoj čuveni kauč za pacijente, prilikom bega od nacističkog režima 1938. godine, poneo sa sobom u London.

Frrojd je smrt dočekao u izbeglištvu u Londonu, 1939. godine, nakon što je obolio od raka, dok su njegove četiri sestre bile žrtve Holokausta. U fokusu je i istorija  same zgrade kao i sudbine njenih stanara.

Obnovljeni muzej uključuje novi foaje s prodavaonicom i kafićem, a obogaćena biblioteka služi kao istraživačka i komunikacijska platforma.

Sigmund Freud Museum

Berggasse 19, 1090 Wien
Tel.: +43 (0)1 319 15 96
office@freud-museum.at

 

 

 

Serija o Sigmundu Frojdu  na Netfliksu

Austrijska serija o mladom Sigmundu Frojdu (1856-1939) može se pogledati na popularnoj platformi Netfliks. Prva sezona prikazuje kako je mladi ambiciozni Sigmund Frojd , austrijski lekar i psiholog, postao zvezda u naučnim krugovima i potpuno izmenio način razmišljanja o ljudskoj psihi.

Nova serija „Frojd“, posvećena Sigmundu Frojdu, ima elemente misterije, trilera i horora, a prvih 8 epizoda govore o počecima Frojdove prakse.

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava