Beč: Besplatan internet i na linijama gradskog saobraćaja

27.04.2015

Prošle nedelje "Bečke linije" su počele sa testiranjem deset lokacija sa besplatnim pristupom internetu. Stanovnici Beča i njegovi gosti mogu sada besplatno i bez registrovanja da serfuju internetom u više stanica podzemne železnice.

U Beču se sve više širi mreža WLAN za besplatan pristup internetu. Osim na brojnim mestima u gradu, to je od prošle nedelje moguće i na deset lokacija u okviru gradskog saobraćaja “Bečkih linija”.
Turisti i stanovnici Beča mogu sada da jednostavno i bez uobičajenog procesa registracije besplatno pristupe internetu.
Ta mogućnost trenutno postoji na sledećim lokacijama: Südtiroler Platz, Karlsplatz, Stephansplatz kao i Praterstern i Schottentor. Na stanicima podzemne železnice Westbahnhof, Landstraße, Erdberg, Bahnhof Meidling i Floridsdorf  su u prvoj fazi opremljene uređajima koji omogućavaju besplatan pristup internetu.
Otvorena je čitava mreža, uz nešto malo izuzetaka. Ugrađeni filter onemogućava pristup stranicama sa pornografskim sadržajem ili temama o zloupotrebi droga. Osim toga, Bečke linije preporučuju da se ne otvaraju stranice sa osetljivim podacima, kao što je recimo stanje na računu u banci, jer podaci koji se prenose nisu šifrirani.

Plan za postepeno proširenje mreže

Prema informacijama iz Bečkih linija, već postoji plan za postepeno proširenje mreže. Već u bliskoj budućnosti u pasažima u gornjim delovima stanica metroa trebalo bi da se omogući besplatan pristup internetu. Da li će to biti moguće i u bečkim tramvajima, za sada je još uvek nepoznato. Jer to, kako kažu u Bečkim linijama, zavisi od toga kako će sadašnji pristup internetu biti prihvaćen od strane putnika, ali naravno i od finansijskih mogućnosti.

Brz internet u čitavom Beču

Inače, u Beču bi, prema planovima Gradske uprave, trebalo da do 2020. godine bude završena mreža ultrabrzog interneta – dakle sa brzinom od 100 Mbit u sekundi. Do tada bi, po izjavi zamenice gradonačelnika, Renate Brauner, sva domaćinstva trebalo da budu priključena na internet širokog propusnog opsega sa sjajnim performansama.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava