Beču su potrebni negovatelji

23.10.2023

Da bi na zabavan način privukli potencijalne saradnike i predstavili mogućnosti obuke u oblasti negovateljstva i time rešili problem velikog nedostatka osoblja, u Beču su kreirali inovativni sadržaj u vidu sapunice o negovateljstvu za društvene mreže pod nazivom „Ne ponovo Meri“.

Foto (c) pixabay

Početna pozicija je jasna – traže se negovatelji!
Kao i TV-sapunice, tako se i serija za društvene mreže pod nazivom „Ne ponovo Meri“, bavi propalim i uspelim ljubavnim vezama ali i ozbiljnim temama i izazovima koje poziv negovatelja sa sobom nosi: vremenski pritisak na poslu, fizički i psihički izazovi na radnom mestu, konflikti i slično.

Međutim, glavna junakinja, haotična Meri se polako sve bolje snalazi sa svojim novim poslom i počinje ga voleti. Naravno, to je i zbog njenih simpatičnih klijenata, i ponekad oštrih kolega, ali uvek spremnih da pomognu. Dešavanja u seriji vode i kroz bečki zabavni park Prater i različite bečke četvrti – sve dok se ne desi nešto neočekivano.

Foto © David Bohmann/ PID

Cilj ove vrste kampanje je da se dobiju realne informacije u vezi sa obukom u oblasti nege, ali i finansijskom podrškom u vidu stipendija ili premija. Okvirni uslovi za obuku igraju važnu ulogu u izboru karijere. U to se ubrajaju besplatna obuka, obezbeđeno radno mesto i finansijska podrška u visini od 1.400 evra ili više mesečno za obuku koja traje jednu do tri godine. Za one čija je to prva kvalifikacija postoji stipendija u iznosu od 600 evra mesečno tokom trajanja obuke.

Član gradskog veća za finansije Peter Hanke vidi način komunikacije kao ključnu stvar.

„Beču su potrebni radnici u oblasti nege, i moramo koristiti nove načine komunikacije. Privlačenje kandidata je proces: počinjemo sa uzbudljivim, internacionalnim formatima, a zatim pružamo ozbiljne informacije i sveobuhvatnu podršku kandidatima. Novi format sapunice o negovateljstvu takođe je dokaz koliko se inovativno radi u Beču.“

Foto © David Bohmann/ PID

„Zanimanje u oblasti nege je predstavljeno kao atraktivno, ali ne idealizovano. Siguran sam da će ova serija moći da privuče mnoge potencijalne nove radnike, kao i one koji su zainteresovani za prekvalifikaciju. Prva bečka sapunica o nezi sastoji se od 24 epizode, svaka traje oko jednog minuta i može se gledati na veb stranici „nichtwiedermary.at“. Takođe će epizode biti dostupne na TikToku, Instagramu i YouTube Shorts-kanalu“, izjavio je Fric Majsl, direktor Bečkog fonda za podršku zaposlenih (WAFF).

Samo u Beču je do 2030. godine potrebno 9.000 novih radnika. Bečki fond za podršku zaposlenih i Služba zapošljavanja (AMS) imaju efikasan program pod nazivom „Job Plus Ausbildung“ koji omogućava prekvalifikaciju za negovatelja ili medicinskog tehničara. Od 2014. godine oko 5.200 osoba radi u oblasti nege koji su svoju obuku završili preko tog programa.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava