Beograd i Beč nastavljaju uspešnu saradnju i podršku

07.12.2014

Beograd i Beč: Delegacija Beča posetila je Beograd sa ciljem da se intenzivira saradnja između ova dva grada koji imaju dosta sličnosti, ali i razlika.

Austrijska ambasada u Beogradu je saopštila da je delegacija grada Beča u poseti Beogradu, tri meseca nakon što su predstavnici Beograda, na čelu sa gradonačelnikom Sinišom Malim u oktobru posetili Beč.

Posete zvaničnika Austrije i Srbije, u poslednjih nekoliko godina, veoma su učestale i svedoče o istorijski dobrim vezama i ekonomskoj saradnji između dve zemlje. Podsećanja radi , treba napomenuti da je Austrija pružila veliku pomoć Srbiji za vreme poplava i jedna je od najvećih zagovornika pristupa Srbije EU, dok je ministar inostranih poslova Austrije Sebastian Kurz u više navrata naglasio da je saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana na samom vrhu njegovih prioriteta.

Beograd i Beč su gradovi približno istog broja stanovnika i geografskih karakteristika, tako da je pojačana saradnja između dva glavna grada obostrano korisna.

“Beograd bi mogao da iskoristi iskustva Beča u oblastima javnog prevoza, socijalne zaštite i komunalne infrastrukture”, navodi se u saopšetenju Ambasade Austrije u Beogradu objavljene putem društvenih mreža.

Takođe je pomenuta razmena iskustava o projektu “Beograd na vodi”, budući da je Beč nedavno u 22. okrugu izgradio stambeno-poslovnu četvrt “Grad na jezeru – Aspern” (Seestadt Aspern).

Tokom posete Beču, u oktobru 2014.godine , delegacija Grada Beograda se na licu mesta upoznala i uverila sa iskustvima austrijske prestonice u mnogim oblastima.

Tom prilikom posetili su postrojenja koja se bave preradom biomase u električnu i toplotnu energiju, i preradom otpada u toplotnu energiju.
Posebno zanimljive teme razgovora bile su upravljanjem javnim garažama, planiranje budžeta, a govorilo se i o iskustvima iz javno-privatnih partnerstva i iskustvima iz urbanizma.

Delagaciju Beograda sačinjavali su gradonačelnihk Siniša Mali i brojni direktori i sekretari javnih gradskih preduzeća.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava