Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig predstavio nove ministre

14.05.2018

Budući gradonačelnik Beča, Mihael Ludwig, koji će zvanično preuzeti funkciju 24. maja 2018. godine, danas je u Gradskoj većnici predstavio buduće bečke ministre.

Jürgen Czernohorszky, Peter Hanke, Veronica Kaup-Hasler, Michael Ludwig, Kathrin Gaál, Peter Hacker und Ulli Sima. (Foto: Fb SPÖ -Markus Sibrawa)

Posle gotovo 24 godine provedene na funkciji gradonačelnika Beča, dr. Mihael Hojpl (Michael Häupl), predaće 24. maja svoju dužnost svom kolegi nasledniku, Mihaelu Ludvigu (Michael Ludwig) koji trenutno obavlja dužnost gradskog i pokrajinskog ministra za stambena pitanja.

Ludvig je 27. januara 2018. godine izabran za  šefa Socijaldemokratske stranke (SPÖ) u Beču. On je prilikom glasanja dobio 551 važeći glas i tako pobedio protivkandidata Andreasa Šidera (Andreas Schieder). To je bio prvi put u dugoj istoriji Socijaldemokratske stranke Austrije da su postojala dva pretendenda za šefa stranke koja je već decenijama na vlasti  u Beču.

Na današnjoj  konferenciji za medije predstavljeni su budući ministri i tim  SPÖ-a u gradskoj upravi.

Gradska, odnosno pokrajinska ministarka za životnu sredinu i saobraćaj Ulli Sima i Jurgen Černohorski (Jürgen Czernohorszky) ministar za obrazovanje , omladinu, integraciju i personal, ostaju na svojim dosadašnjim funkcijama.

Novi ministri u timu SPÖ-a u gradskoj upravi su:

– Peter Hanke ministar za privredu i finansije
– Kathrin Gaal ministarka za stambena pitanja i pitanja žena
– Veronica Kaup-Hasler ministarka za kulturu i nauku
– Peter Hacker ministar zdravlja, socijalna pitanja i sport

Dosadašnji gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl, koji je svoju stranku predvodio punih četvrt veka, naglasio je, prilikom primopredaje dužnosti predsednika stranke u januaru ove godine, koliko je važno da sad svi budu složni iza svog novog šefa i da se zajednički i odlučno bore za Beč na izborima 2020. godine. Hojpl je rekao i da je grad Beč sve do danas, između ostalog, i primer za druge gradove kada se radi o međusobnom ophođenju i borbi za „zajedništvo u društvu“.

U vreme kad je Hojpl prvi put postao gradonačelnik Beča, sve je bilo drugačije: Austrija nije bila članica EU, plaćalo se šilingom, a mobilni telefoni i Internet su bili rezervisani samo za one najbogatije. Za vreme njegovog upravljanja gradom, Beč je postao jedan od gradova sa najvišim kvalitetom života na svetu i svetska metropola koja konstantno doživljava ekonomski i kulturni procvat.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava