Uskoro u Beču: Bez imena i prezimena na zvonu za interfon

17.10.2018

Uskoro u Beču će na interfonima i zvonima na 220.000 stanova biti ukljonjena imena stanara i umesto toga staviti samo brojevi njihovih stanova.

Posle najave bečkog stambenog preduzeća  „Wiener Wohnen“ da će ukloniti imena na interfonima na ulazima zgrada i ostaviti samo brojeve, Austrijsko društvo za zaštitu podatka ARGE smatra da to isto treba da učine i vlasnici privatnih zgrada kao i stambene zadruge.

Prema ekspertizi ovog društva sve zgrade u Beču, bilo da su privatne ili u vlasništvu stambenih zadruga, treba da čuvaju podatke svojih stanara.

Oni takođe savetuju stanare, da u suprotnom zatraže obeštećenje.

U zvaničnom obraćanju ARGE ističe da obaveza anonimnosti nije ništa novo i da važi od 1980.godine, ali je od maja 2018. godine pooštrena mogućnošću sankcionisanja.

Gradsko stambeno preduzeće „Wiener Wohnen“ će nakon pritužbe jednog stanara do kraja godine ukloniti imena na ulazima ukupno 220.000 stanova i umesto toga staviti samo brojeve stanova.

Razlog ovakve promene je nova uredba o Zaštiti podataka.

Kako se dalje navodi, ukoliko se uprava zgrada ogluši o ovo pravilo, može da se priloži žalba ustanovi za zaštitu podataka, ali je svakako efikasnije podnošenje tužbe za obeštećenje Civilnom sudu.

Naime, ukoliko se javno istakne ime bez prethodnog odobrenja stanara, radi se o povredi zaštite podataka.

ARGE savetuje da se upravi zgrade sugeriše na uklanjanje imena, te da ukoliko to ne usledi u roku od tri do sedam dana, stanari mogu da  zatraže obeštećenje  u visini od 1.000 evra, a ako je potrebno i podnese tušba.

Gradsko stambeno preduzeće ukloniće imena na zvonima za interfon koja se nalaze na ulazima. Međutim kako objašnjavaju poznavaoci prilika o zaštiti podataka, ukoliko neko želi da njegovo ime ili posebna oznaka bude istaknuta na interfonu može to samoinicijativno na svoju odgovornost i da uradi.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava