Sport i kultura u Beču: Besplatne ponude za finansijski ugrožene osobe

07.09.2018

Pregled ponuda grada Beča za osobe koji ne zarađuju ili imaju mali dohodak, u cilju poboljšanja zdravlja i opšteg stanja duha i tela.

Imati manjak novca, često znači biti isključen iz društvenog života i brojnih ponuda iz oblasti sporta i fitnesa. Istovremeno, kao što je poznato, svaka vrsta kretanja, sporta i rekreacije utiče pozitivno na zdravlje i opšte stanje duha i tela, i  kod mlađih,  i kod starijih osoba.

Isti slučaj je i sa kulturom. Mnogi kulturni sadržaji, ponude i društveni život mogu pozitivno uticati na opšte stanje duha i tela., a takođe i osobe sa finansijskim poteškoćama imaju pravo na umetnost i kulturu.
Zahvaljujući projektu Kulturni pasoš (Kulturpass) u Beču je omugućeno da i socijalno ugrožene osobe dobiju besplatan ulaz u mnogim kulturnim institucijama koje su se pridružile ovoj akciji.

Kada je reč o sportu i rekreaciji zahvaljujući  legitimaciji  TU WAS!-PASS (PASOŠ-RADI NEŠTO) osobe bez zaposlenja ili oni sa malim primanjima su  u mogućnosti da besplatno koriste brojne ponude u Beču. U tom cilju uspostavljena je saradnja sa sportskim organizacijama i institucijama koje nude rekreaciju kroz razne oblike kretanja.

Zahvaljujući banci podataka TU WAS-PASS! možete u svakom trenutku onlajn, preko interneta, pogledati šta je trenutno u ponudi kad je reč o kursevima. Svi oni koji imaju pravo i na pasoš za ponude u oblasti kulture (Kulturpass), mogu dobiti i “PASOŠ RADI-NEŠTO” za sportske aktivnosti. Više informacija o  ponudama u oblasti sportskih aktivnosti, kao i o mestima za dobijanje pasoša, pronaći ćete na internet stranici  www.bewegungshunger.info

“Kulturna propusnica” (Kulturpass) omogućava socijalno ugroženim ljudima besplatnu posetu brojnim kulturnim ustanovama kao što su muzeji, koncerti i bioskopi. Ovu mogućnost imaju osobe koje žive ispod granice siromaštva, primaju socijalnu pomoć ili minimalnu penziju, kao i oni koji primaju novčanu naknadu za pomoć i izbeglice.

(c) Hunger auf Kunst und Kultur

 

Akcija “Glad za umetnost i kulturu” je započeta 2003. godine i zahvaljujući njoj socijalno ugrožene osobe dobijaju besplatne ulaznice za razna dešavanja u preko 500 kulturnih ustanova

 

Kada imate pravo na kulturni pasoš?

Ukoliko  je Vaš (i svih lica koja žive u istom domaćinstvu) dohodak uključujući i sva dodatna sredstva (osim dodatka za negu, dodatka za izdavanje stanova i uvećanog porodičnog dodatka) ispod granice dohotka i imate svoje glavno mesto boravka u Beču, Vi imate pravo na “kulturni pasoš” – Kulturpass. 

Kulturni pasoš važi za 1 odraslu osobu i ima ograničen rok važnosti. Na primer, AMS izdaje kulturni pasoš maksimalno na 6 meseci, Wiener Hilfswerk i Grad Beč (MA 40) i do  jedne godine.

Pasoš nije prenosiv na drugu osobu i važi samo uz legitimaciju sa fotografijom.

Za događaje i manifestacije za decu ispod 10 godina, “KULTURNI PASOŠ” važi  za jednu odraslu osobu i jedno dete.

Osim u Beču, ova akcija sprovodi se austrijskim pokrajinama Steiermark, Burgenland, Oberösterreich, Salzburg, Tirol, Vorarlberg , kao i gradovima  Tulln, Mödling, i  u zapadnom delu Donje Austrije.

Dodatne informacije možete pronaći na zvaničnoj internet stranici „Hunger auf Kunst & Kultur“.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava