„Bicibus“ i u Beču sve popularniji

12.04.2024

Bicibus ima fiksnu rutu, red vožnje i stanice na kojima deca i roditelji mogu ući i već se sprovodi u dve bečke opštine Hernals i Liesing.

Foto © Andrea Leindl

Bicibus je nova bečka atrakcija koja u mnogome pomaže deci i roditeljima. To je kao autobus od bicikala koji voze u nizu tj. organizovana vožnja, gde se deca i roditelji u određeno vreme sastaju na stajalištima duž utvrđene rute i zajedno voze do škole. Koncept poznat i pod imenom „Velobus“ počeo je 2021. godine kada su neke porodice u Barseloni počele da voze Bicibus i postale primer drugim gradovima. Odnedavno se i u Beču đaci voze „Bicibusom“.

A sve je počelo kada su zbog renoviranja jedne škole đaci morali da putuju u zamensku školu u drugu opštinu. Tada su roditelji odlučili da se traži neka alternativa, kako bi se deca transportovala do škole. Gradski prevoz je u špicevima bio prepun i deca su ulazila i izlazila, često i ostajala na stanici bez mogućnosti da uđu u prevoz. Roditelji su potom razmotrili ideje i odlučili se za španski primer vožnje u konvoju. Ovaj projekat omogućen je 2022. godine amandmanom na Zakon o saobraćaju tzv. „Bicibus zakon“. Od tada, odraslima je dozvoljeno da voze bicikle gotovo svuda pored dece. Bicibus je već dostupan u bečkim opštinama Hernals i Liesing. U Hernalsu se sistem proširio na više od 60 dece i pratilaca. Tamo već postoji saradnja sa lokalnim prodavnicama bicikala koje se brinu o popravkama. U opštini Döbling će koncept početi sa primenom sledećeg meseca.

Bicibus ima fiksnu rutu, red vožnje i stanice na kojima deca i roditelji mogu ući. U Hernalsu se vozi u konvoju svakog školskog dana, uvek u pratnji roditelja i uz muziku iz zvučnika montiranih na biciklima.

Roditelji ističu da ovaj sistem ne samo što pomaže deci da se rano naviknu na bicikl, već doprinosi i edukaciji o saobraćaju i istovremeno zdravlju. Takođe, vožnja u grupi je sigurnija od vožnje samostalno i ima i socijalni karakter.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Beč: Prva javna perionica za bicikle u Austriji

Učenje vožnje bicikla za decu u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava