Biciklisti u Beču i skretanje udesno na crvenom svetlu za vozače

23.03.2023

Na dodatnih 150 semafora u Beču biciklisti će moći skretati desno i kad je vozačima automobila crveno svetlo.

Foto: Foto: PID/Christian Fürthner

Beč je prvi grad u Austriji koji je prošle godine na jesen na 10 lokacija uveo mogućnost skretanja desno na crvenom za bicikliste. Gradske vlasti uskoro planiraju proširiti ovu pogodnost na dodatnih 150 lokacija.

Austrijska prestolnica kontinuirano potiče razvoj biciklizma. S jedne strane intenzivnim proširenjem biciklističkih staza u koje je protekle godine uloženo 26 miliona eura, a s druge strane poboljšanjima u svakodnevnom saobraćaju, kao što je mogućnost skretanja desno na crvenom. Međutim, ne nauštrb sigurnosti svih učesnika u saobraćaju. Stoga su sve lokacije na kojima je uvedena ova mogućnost pažljivo proverene, za što je zadužena gradska služba za organizaciju i tehnička pitanja saobraćaja MA 46.

Ova služba je proverila brojne lokacije koje su opštine i stanovništvo predložili kao pogodne. Od aprila će na semaforima tih 150 lokacija biti postavljeni odgovarajući saobraćajni znakovi.

„Skretanje na crvenom za bicikliste ne samo da skraćuje vreme čekanja nego vožnju biciklom kao načinom prevoza čini još atraktivnijom“, kaže Martin Blum, gradski službenik za biciklistički saobraćaj.

Biciklisti smeju skrenuti desno na crvenom semaforu ako postoji saobraćajni znak sa zelenom strelicom. Na takozvanim t-raskrsnicama takođe je moguće nastaviti pravo ako postoji odgovarajući znak sa zelenom strelicom. Preduslovi za obe mogućnosti je da se vozači bicikla zaustave i provere da li je skretanje ili nastavak pravo moguć bez opasnosti, posebno za pešake.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Beč: Biciklistički motorički park jedinstven u Evropi

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava