Bio voće i povrće u školama: Novi projekat grada Beča

17.11.2014

Od januara 2015. godine otpočeće najnoviji školski projekat grada Beča, “Frucht macht Schule”. U ukupno 300 bečkih škola učenicima će jednom u toku nedelje biti podeljeno sveže voće i povrće kako bi se kod dece od najranijeg uzrasta stvarala svest o zdravoj ishrani.

Najnoviji projekat grada Beča pod nazivom “Frucht macht Schule” sprovodiće se posle božićnjeg raspusta i to u ukupno u 300 bečkih škola. Cilj ovog projekta je podizanje svesti o važnosti zdrave ishrane kod mališana. Iz tog razloga, svake nedelje, u razredima će biti podeljeno sveže voće i povrće, certificiranih Bio poljoprivrednika iz Austrije. “Nama je od velike važnosti da su voće i povrće proizvodi iz regiona, da odgovaraju sezoni i da su prvoklasnog Bio kvaliteta” izjavio je povodom novog projekta , bečki ministar za obrazovanja i omladinu, Christian Oxontisch.

Prateći pedagoški program

Zdravsteni insitut grada Beča (Wiener Gesundheitsförderung) izraditi prateći pedagoški program, koji će se sastojati od novih nastavnih sredstava, radionica, predavanja i izleta na brojna seoska imanja. Planiran su i dodatni seminari za učitelje i roditelje. “Važno je da deca budu direktno uključena u projekat. To ćemo uspeti kroz učenje , igru, na izletima ili akcijama kao što su, na primer, školska takmičenja” objašnjava bečka ministarka zdravlja, Sonja Wehsely.

Troškovi za realizaciju ovog projekta iznose 1,7 miliona evra godišnje, koji će sa 300.000 evra podržati Evropska Unija u okviru svog projekta “Pametno voće”.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava