BEČKE ŠKOLE I VRTIĆI: Deca jedu BIO užinu i ručak

08.06.2018

Najmlađe Bečlije u vrtićima svakodnevno konzumiraju 27.000 dnevnih menija nastalih po biološkim standardima. U 340 javnih škola uveden je i program besplatne BIO užine.

Grad Beč je još 2001. godine pokrenuo inicijativu uvođenja ekološki uzgojene BIO hrane u bečke obrazovne ustanove. Procenat ekoloških namirnica se u bečkim vrtićima i školama od tada znatno povećao. Danas, na primer, udeo bio-mlečnih proizvoda je čak 90 odsto, a ostalih namirnica do 50 odsto.

Najmlađe Bečlije u vrtićima svakodnevno konzumiraju 27.000 dnevnih menija nastalih po biološkim standardima.

Besplatna BIO užina

Bečke škole su 2015. godine uvele i program besplatne BIO užine, “Frucht macht Schule”, i  jednom nedeljno dobijaju dostavu bio voća i povrća koje se deci svakodnevno deli za užinu.

Cilj projekta je da najmlađim Bečlijama što više približiti važnost zdrave hrane i to regionalnog porekla i pobuditi zadovoljstvo prilikom konzumiranja voća i povrća, i to tu starosnoj dobi u kojoj se prehrambene navike još uvek mogu lako oblikovati.

U protekloj  školskoj godini  je 3.600 razreda tj. ukupno 83.000 učenika konzumiralo sveže uzgojeno voće i povrće, a podeljeno je ukupno 3 miliona  porcija ili  275.000 kilograma zdravih jabuka, šargarepa, krušaka i ostalog.

 

Beč na 1. mestu sa zdravim obrocima u vrtićima i školama

Organizacija za zaštitu životne sredine “Greenpeace” uradila je studiju koja je pokazala da Beč zauzima prvo mesto kada je u pitanju zdrava i ekološki prihvatljiva hrana u vrtićima i školama. Od drugih austrijskih pokrajina, Gornja Austrija, prati trend kvalitetne hrane za najmlađe stanovnike u poređenju sa drugim saveznim državama.

Organske i regionalne namirnice, manje mesnih proizvoda i više voća i povrća pomogli su Beču da osvoji prvo mesto.

U svakom slučaju, postoji potreba za još većom akcijom zdrave hrane kod austrijskih đaka jer skoro svako treće dete, do trećeg razreda osnovne škole, ima prekomerenu težinu. Pored nedovoljnog kretanja i bavljenja sportom, razlozi su i  nezdrava ishrana, naročito previše mesa i šećera, ali i premalo konzumiranje voća i povrća. Kada je u pitanju zatupljenost mesa u dečijoj ishrani, stručnjaci ga preporučuju samo od 2 od 5 dana u nedelji.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Stanje u bečkim školama: Više učenika, manjak nastavnika!
Obavezno pohađanje dečijeg vrtića: Oko 650 roditelja kažnjeno

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava