Bečlije vole svoje božićne pijace i prazničnu atmosferu

20.11.2019

Božićne pijace uživaju veliku popularnost među stanovnicima Beča, a nedavno istraživanje je pokazalo da 80 odsto stanovnika Beča planira da poseti božićne pijace bar jednom, a u proseku čak 3,5 puta.

(c) pixabay

Sredina novembra je vreme kad se najlepši trgovi Beča transformišu u magične božićne pijace i kad aroma božićnih kolača i toplog punča podgreva predbožićnu atmosferu.

I ove godine u Beču brojne božićne pijace uživaju veliku popularnost među stanovnicima Beča. Nedavno istraživanje je pokazalo da 80 odsto stanovnika Beča planira da poseti božićne pijace bar jednom, a u proseku  čak 3,5 puta, što će rezultirati sa oko 4,6 miliona poseta.

Prosečna potrošnja Bečlija na božićnim pijacama ove godine iznosiće oko 22 evra, što je malo povećanje u odnosu na prethodnu godinu (21 €).

Za polovinu Bečlija, motivi posete su atmosfera i provod sa najbližima, dok 38 odsto njih želi da popije neki napitak (Top 3: punč, kuvano vino i topla čokolada), a 24 odsto ide na božićne pijace da pojede neki od specijaliteta. Najpopularniji božićni specijaliteti su kesteni, pečeni krompiri i langoš.

Za 30 odsto Bečlija  razlog posete su i zanati, igračake i božićni ukrasi, a od toga 12 odsto traži božićne poklone. Tri od četiri ispitanih Bečlija su zadovoljni ponudom, a oni u starosnoj grupi od 15 do 39 godina, koji najčešće posećuju božićne pijace, posebno su zadovoljni ponudom.

 

Magična atmosfera na bečkim božićnim pijacama i bazarima

Najveća i najposećenija božićna pijaca u Beču je „Christkindlmarkt“ i nalazi se na trgu ispred gradske kuće Rathaus. Otvorena je  15. novembra 2019. godine i posetiocima nudi uživanje u dnevnim časovima, ali magična atmosfera počinje uveče, kad svetiljke na drveću, u obližnjem parku, dolaze do punog izražaja.

Kao i svake godine božićna pijaca ispred gradske kuće Rathaus ima raznovrsnu ponudu i atrakcije, kojima se posebno raduju najmlađi posetioci. Osim što mogu uživati na  klizalištu, u narodnom holu skupštine grada ( Volkshalle)  najmlađi mogu praviti medenjake i ostale božićne kolače, poklone, kao i da ispisuju želje Deda Mrazu.

Božićne radionice su otvorene  od 15. novembra do 24. decembra 2019. od  9:00 do 19:00 časova i  24. dezembra od  9:00 do 15:00 časova.  U samom parku biće postavljene brojne svetlosne instalacije koje tematizuju božićne priče za decu, a na muzičkoj bini nastupaju horovi i ostali umetnici iz čitave Austrije.

Tradicionalni božićna pijaca  „Christkindlmarkt“ sa 152 kućica/štandova  ima u ponudi božićne poklone, nakit za novogodišnju jelku, rukotvorine, kulinarske specijalitete, slatkiše i tople napitke.

Ove godine božićna pijaca „Christkindlmarkt“ biće otvorena do 26. decembra i to od nedelje do četvrtka od 10:00 do 21:30 sati, a petkom i subotom od 10:00 do 22:00 časova.

Specijalno radno vreme pijaca će imati 24. decembra – od 10:00-19:00h i 25. i 26. decembra od 11:00 do 21:30 sati.

 

Nedaleko od „Christkindlmarkt-a“, tačnije na trgu Marije Terezije (između Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja) je otvoreno  božićno selo “Weihnachtsdorf Maria-Theresien-Platz”. Ovo božićno selo zvanično je otvoreno za posetioce od 20. novembra i ima oko 70 štandova sa tradicionalnim rukotvorinama i originalnim poklonima. Posle Božića od 27. decembra ovo božićno selo pretvoriće se u novogodišnje selo.

Božićni bazar ispred dvorca Šenbrun  se otvara 23. novembra i jedno je od omiljenih bazara u Beču, jer nudi bogatu ponudu uz romantičnu atmosferu sa imperijalnom kulisom. Štandovi sa   tradicionalnim rukotvorinama, ručno izrađenim dekoracijma, božićni koncertima, kao i zanimljiv dečji program, uključujući i božićne radionice, zaslužni su što božićni bazar isped dvorca Šenbrun, svake godine poseti veliki broj kako Bečlija, tako i turista.

Posle božićnih praznika, bazar ostaje na istom mestu sve do 5. januara 2020. godine, ali se sve pretvara u novogodišnju bajku.

Pod motom Der Prater rockt“ od 16. novembra 2019. do 6. januara 2020. godine, Prater se pretvara u zimsku atrakciju i božićnu pijacu “Wintermarkt”  i skoro puna dva meseca nudi uzbudljiv zabavni program i u hladnoj sezoni.

Glavna bina biće na Riesenradplatz-u, gde će se neke od najvećih zvezda, kao i nova imena austrijske muzičke scene, predstaviti ljubiteljima muzike.

 

Beč božićna prestolnica Europe

Broj noćenja u Beču tokom božićnih praznika je u stalnom porastu. Pre deset godina on je iznosio 800.000, a već 2013. godine zabeležen je porast na 1.150.000 noćenja. Porast se nije zaustavio i 2017. godine, a  brojka se popela na neverovatnih 1.400.000 noćenja, što predstavlja porast od čak 60 odsto u poslednjih deset godina.

Trgovina u Beču takođe cveta u vreme predbožićnih kupovina. Bečlije na božićne poklone svake godine potroše oko 350 miliona eura, a božićni biznis osigurava 1.900 dodatnih radnih mesta.

Ono po čemu turisti najviše pamte božićno putovanje u Beč je praznično osvetljenje koje se ubraja u najlepše u Europi. Čak 98 odsto ispitanih turista, u istraživanju koje je sproveo MAKOM, ocenilo ga je odličnom ocenom.

„Beč je božićna prestolnica Europe. Nijedna druga metropola tokom božićnih praznika ne svetli kao naš grad.“, rekao je jednom prilikom Michael Ludwig , gradonačelnik Beča.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava