Campus Althangrund u Beču biće najveći austrijski obrazovni kampus

27.03.2024

Campus Althangrund postaće najveća univerzitetska lokacija u celoj Austriji, a radovi bi trebali biti završeni za otprilike deset godina.

Foto www.wien.gv.at

Novi moderni obrazovni kampus biće izgrađen na području gde se nekad nalazio Ekonomski univerzitet u 9. bečkoj opštini Alsergrund i moći će da smesti  na hiljade studenata i zaposlenih. Osim univerzitetskih zgrada, na ovom će se prostoru izgraditi i škola kao i  zelene površine i biciklističke staze koje su na ovom prostoru nedostajale.

Campus Althangrund, kako će se ovaj kompleks zvati, postaće najveća univerzitetska lokacija u celoj Austriji, a radovi bi trebali biti završeni za otprilike deset godina. Projekt se još uvek nalazi u početnoj fazi i vredan je više od milijardu eura. Obrazovni kampus biće klimatski prihvatljiv, a obuhvataće površinu od 150 000 metara kvadratnih. Plan je da se zgrade škole i univerziteta otvore od 2030. godine.

 

Veliki prostor za još više obrazovnih dostignuća

Moderna infrastruktura ovog kampusa omogućava interdisciplinarno istraživanje te će tako studentima nuditi inspirativno okruženje za učenje i napredak. Fakultet društvenih nauka bečkog univerziteta, čije su ustanove trenutno raspoređene na ukupno 15 lokacija, ovim projektom će se napokon ujediniti. Velika želja Univerziteta u Beču takođe je projektovanje velikih prostora u kojima studenti mogu provoditi vreme. Univerzitet BOKU  izgradnjom ovog obrazovnog kampusa dobiće nužno potreban prostor na kojem će se moći provoditi još više vrhunskih istraživačkih projekata.

www.wien.gv.at

Izazovna izgradnja

Kako je zgrada nekadašnjeg univerzitetskog centra velikim delom izgrađena na platou železničke stanice Franz-Joseph-Bahnhof, gradnja će verojatno biti pomalo zahtevna. Za vreme izgradnje kampusa moraće se osigurati neometan rad željeznice, a sama stanica će  biti obnovljena do leta tekuće godine u što će se uložiti otprilike 54 miliona evra.

 

Manje zagrevanja i više zelenila

Delomičnom demontažom platoa i snižavanjem nivoa otvorenog prostora na nivo ulice, novi  kampus će biti integrisan u okolni urbani prostor. Kampus će  imati otvorenu građevinsku strukturu što će omogućiti bolji protok vauduha i noćno hlađenje vetrom. Time će se zagreavanje znatno smanjiti na ovom do sada zatvorenom području. Sprovešće se i  opsežne mere ozelenjavanja na celoj površini, a ni zelenih fasada neće nedostajati.

 

Dobitak za studente  i za celi 9. okrug

Što se javnog prevoza tiče, budući kampus odlično će biti povezan tramvajskim i podzemnim linijama, a otvorit će se i nove biciklističke staze što će osigurati još korsniju i bržu povezanost. To je ujedno i pogodnost koja će obradovati studente, a život tamošnjih stanovnika dići će se na nivo većeg kvaliteta. Ovaj projekat će zapravo revitalizovati celi deveti bečki okrug i povećati njegovu urbanu i obrazovnu vrednost.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Škole i vrtići u Beču: Izgradnja devet novih obrazovnih kampusa

U Beču svako četvrto radno mesto zavisi od zdravstva

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava