Beč: Stupila na snagu zabrana roštiljanja na javnim prostorima

18.07.2023

Zbog visokih temperatura ljubitelji roštiljanja u Beču moraće malo da se strpe jer je gradska uprava donela odluku o zabrani pripremanja mesa na otvorenoj vatri, na svim javnim prostorima.

Grad Beč je u utorak 18. jula 2023. godine izdao zabranu roštiljanja na  svim javnim mestima u Beču, zbog kontinuirane toplote i visokih temperatura koje su pogodile Austriju. Zabranjeno je i pušenje i paljenje vatre u šumi.

Zapravo, glavni razlog zabrane je opasnost od požara, koji su mogući kada su temperature vazduha visoke, kao što su bile predhodnih dana u Beču.

Zabrana roštiljanja na javnim prostorima u Beču stupila je na snagu odmah i do daljnjeg, a biće skinuta u slučaju održive kiše.

Grad Beč je objavio da je zabranjeno rukovanje “otvorenom vatrom”  koja može da ugrozi pošumljene i travnate površine na teritoriji Beča. Poštovanje ove privremene regulative  kontrolisaće  nadležni gradski organi.

Grad je u ovom kontekstu najavio i strogu kontrolu prostora za roštiljanje (Grillzone) u području Dunavskog ostrva, u Bečkoj šumi i u parkovima.

Ko bude bio uhvaćen  dok peče roštilj ili samo “petlja” sa dimom i vatrom, ukoliko ne prihvati opomenu, prema zakonu, sledi mu novčana kazna.

Roštiljanje u privatnim baštama izvan granica šume i dalje je dozvoljeno, ali uz poseban oprez.

 

Saveti za bezbodno roštiljanje

U slučajevima kada je roštiljanje u Beču dozvoljeno, to jest kada ne postoji zabrana roštiljanja na otvorenom kao što je trenutna situacija, najbolje je da poslušate savete koje često daju stručne službe Grada Beča.

Vodite računa da držite dovoljno odstojanja od trave, grmova i drveća, kao i da se žar i pepeo obavezno odlažu u posude za gašenje. Paljenje vatre na zemlji nije dozvoljeno zbog opasnosti od požara.

Pečenje prasadi, janjadi i ostalih životinja na ražnju je zabranjeno. Kako bi se izbegao preterani dim, sme se roštiljati  samo na drvenom uglju, briketima ili  donesenim suvim  drvetom (nikako ne upotrebljavati sveža drva iz šume). Roštiljanje na plin je zabranjeno.

Informacije o lokacijama, praktične savete kao i pravila i instrukcije o sigurnom ophođenju sa vatrom na otvorenom prostoru možete pročitati na zvaničnoj internet stranici Grada Beča. 

Kad ne važi zabrana, kao što je ova najnovija,  u Beču postoje  brojna javna mesta za roštiljanje. 

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

NOVO U AUSTRIJI: Zabrana pušenja u autu u prisustvu dece

 

Bečki metro: Zabrana konzumiranja hrane na svim linijama

U Austriji uskoro zabrana isticanja fašističkih i ekstremističkih simbola

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava