Cirih je najskuplji grad u Evropi, a pogledajte kako se kotira Beč

29.05.2018

Cirih je najskuplji za život među velikim svetskim gradovima, a najjeftiniji je egipatski Kairo, navodi se u godišnjoj listi švajcarske banke UBS. Beč je takođe zauzeo jednu od pozicja.

Među 77 rangiranih gradova, na prvom mestu  najskupljih gradova prema cenama nalazi se Cirih, a za njim u prvih deset na listi su i Ženeva, Oslo, Kopenhagen, Njujork, Tokio, Milano, London, Čikago, Helsinki. Beč je na rang listi 22. Na listi nema Beograda, ali su tu Zagreb koji je na 35. poziciji i Ljubljana na 43. mestu.

Cirih jeste najskuplji grad, ali i njegovi stanovnici zarađuju dobro. Prema faktoru kupovne moći, Cirih je na drugom mestu, Njujork je deseti, a London 23.
Los Anđeles je ocenjen kao najbolji u smislu kupovne moći za prosečnu radničku platu. Stanovnici Los Anđeles mogu sebi da priušte za četvrtinu više nego Njujorčani, navodi se u studiji.

Beč je na 16. mestu u pogledu kupovne moći, a Minhen i Berlin su na 11. i 15. mestu.

Upoređivanjem podataka za 11 najvećih gradova, UBS je izračunao koji je od njih nabolji za mlađe stanovnike u smislu kupovine stvari koje danas “moraju da se imaju”, uključujući telefon “ajfon”, laptop i pretplatu na “Netfliks”.

Prema ovom parametru, najskuplji je Hong Kong. Par koji tokom izlaska ode na večeru, popije bocu vina i pogleda film u bioskopu platiće najviše u Tokiju, Njujorku i Stokholmu, a najpogodniji za izlaske su Prag, Meksiko Siti i Rio de Žaneiro. Među najjeftinijim gradovima  su i Lagos, Kijev, Manila, Nju Delhi.

Četiri sata rada za frizuru

Koliko su velike razlike u kupovnoj moći, autori studije ukazuju na primeru posete frizera. U Cirihu, frizura u proseku košta  od 94,32 dolara (81 evra) i prilično je skupa. U Kijevu odlazak kod frizera košta 22,60 dolara, a u Kairu 7,50 dolara. Za ovu uslugu jedna žena iz Ciriha bi morala raditi samo tri sata, žena iz Kaira dobrih šest, a žena u Kijevu dobrih 12 sati. U Beču za jednu frizuru mora se raditi nešto manje od 4 sata.

Cirih se u poslednjih 100 godina iz alpskog gradića pretvorio u metropolu i turističku destinaciju. Ovaj grad je poznat i kao grad čokolade, sireva, satova i banaka, a svakako je jedan od najdinamičnijih gradova u Švajcarskoj.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava