Radnici u Beču imaju šansu za prekvalifikaciju i novi posao

17.02.2020

Radnici u Beču se mogu dodatno profesionalno usavršiti za neko drugo zanimanje i imaju mogućnost da se doškoluju i preorijentišu na neko drugo zanimanje.

(c) pixabay

Automobilski koncern OPEL je prisutan u glavnom gradu Austrije već 40 godine, gde se u gradskoj četvrti Aspern proizvode motori sa unutrašnjim sagorevanjem i menjači za više tipova automobila. U vreme najveće ekspanzije firma je zapošljavala i do 3.000 radnika.

Vremena se menjaju, firme često sele svoje proizvodne pogone u zemlje gde je radna snaga jeftinija, a profit firme veći. U međuvremenu je broj zaposlenih u Beču opao na ispod hiljadu radnika. Do sredine godine bi trebalo potpuno da se obustavi proizvodnja motora, a to znači dalje smanjivanje broja zaposlenih i da će mnogi radnici izgubiti posao.

U takvoj situaciji Grad Beč ne želi da te ljude ostavi na cedilu, pa su u prvoj fazi već pronađena rešenja za nekih 350 radnika  koja su dobila ili im preti otkaz.

Firma za proizvodnju šinskih vozila „Bombardier“ traži trenutno dodatnih 150 kvalifikovanih radnika za montažne poslove, a za konkretno posredovanje radnih mesta je nadležan waff, Bečki fond gde se radnici mogu dodatno profesionalno usavršiti za neko drugo zanimanje.
I bečko saobraćajno preduzeće „Wiener Linien“, koje ima otvoren konkurs za brojna radna mesta inženjera, tehničara i vozača, bi u ovom trenutku mogao da ponudi posao za ukupno 200 lica.

Osim toga, radnici mogu dobiti i prekvalifikaciju i doškolovavanje.
Na taj način, bivši Opelovi radnici će dobiti nove, atraktivne poslodavce koji im nude sigurna radna mesta.

„U Beču  vodimo računa da nikoga ne izneverimo i ostavimo na cedilu. Nove ponude za Opelove zaposlenike u Bombardier-u i Wiener Linien su primer za to, što znači da mnogi zainteresovani Opelovi zaposleni mogu pronaći novog atraktivnog poslodavca koji je siguran”,  rekao je  gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig.

Peter Hanke, član Vlade Pokrajine Beč i bečki ministar (SPÖ) za finansije i privredu  je zadovolja što je Grad Beč uspeo da pronađe dobru priliku i za zaposlene u Opelu i za bečke kompanije Bombardier i Wiener Linien, a  samim tim i za Beč kao privrednu lokaciju.

 

 

Nova fondacija waff-a

Osim toga, waff je osnovao posebnu fondaciju za maksimalno 500 radnika Opela koja bi trebalo da im pomogne u traženju posla i prekvalifikaciji. Za profesionalno usavršavanje na raspolaganju je i do 1.700 evra po osobi. Brojne ponude fondacije waff naravno mogu koristiti svi ostali radnici u Beču, ukoliko ispunjavaju odrežene uslove.

U tom kontekstu nezaposleni imaju mogućnost da se doškoluju i preorijentišu na neko drugo zanimanje kroz pojedinačne kurseve, vanredna polaganja ispita za određena zanimanja, pa sve do akademskog obrazovanja. Ova fondacija je posebno interesantna za one, koji žele da se bave nečim novim, za šta im je potrebna podrška.

Posebni poticaji i mere su predviđene za starije radnike preko 50 godina života.

 

U tom smislu i Bečki fond za podsticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih (WAFF), na bazi svog uspešnog modela „Jobs mit Ausbildung“ i Zavod za tržište rada (AMS) su pokrenuli pilot projekat kako bi se osobe koje su trenutno bez zaposlenja osposobila za rad u IT zanimanjima.

WAFF finansira školovanje sa 1.000 evra po osobi za IT zanimanja

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Beograd i Beč sada povezuje i Sporazum o saradnji

Posao u Beču za starije osobe u projektu Joboffensive 50plus

Beč poklonio vozilo vatrogasnoj službi Žagubica u istočnoj Srbiji

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava