Nova crkva za srpske pravoslavne vernike u Beču

30.05.2014

Crkva „Nojlerhenfeld“, zvanično je predata Srpskoj pravoslavnoj parohiji u Beču 27. maja 2014. godine. Ustupanje rimokatoličke crkve u 16. bečkom okrugu je odluka Bečke nadbiskupije.

Na molitvenoj svečanosti u hramu Nojlerhenfeld, kardinal Šenborn je simbolično predao ključeve crkve episkopu bačkom i dosadašnjem administratoru Eparhije austrijsko – švajcarske Irineju , a on ih je uručio protojereju Krstanu Kneževiću, arhijerejskom namesniku austrijskom i Radosavu Mitroviću, predsedniku Srpske pravoslavne crkvene opštine Sveti Sava u Beču.

Ovoj velikoj svečanosti prisustvovali su i novoizabrani episkop Eparhije austrijsko – švajcarske Andrej (Ćilerdžić), grčki mitropolit Vaseljenske patrijaršije Arsenios, braničevski episkop Ignjatije i kruševački episkop David.

U svome obraćanju prisutnima, kardinal Šenborn je istakao da je ovo gest dobre volje i ljubavi koju mi hrišćani uvek moramo da iskazujemo. Iza nas treba da ostaju dobra dela, kao što je i ovaj čin, ma koliko to bilo bolno za one koji se sada rastaju sa svojom bogomoljom, rekao je kardinal.

U crkvi „Nojlerhenfeld“ u Beču, 09. marta 2014. godine je služena poslednja rimokatolička misa pre nego što je hram zvanično predat Srpskoj pravoslavnoj parohiji u Beču. Bečka nadbiskupija je pre tri godine donela odluku da pokloni svoju crkvu Srpskoj pravoslavnoj crkvi ali je ona naišla na protivljenje parohijana, pre svega Poljaka, koji su se okupljali u ovoj crkvi. Poljski vernici su se u više navrata žalili Vatikanu, protiv dekreta bečkog nadbiskupa kardinala Kristofa Šenborna ali su sve žalbe u potpunosti odbačene.

Kristof Šenborn je svoju odluku, o predaji hrama SPC, obrazložio time da “u Beču postoji 172 rimokatoličke crkve za oko 750.000 katolika, a da istovremeno, SPC ima svega tri hrama za oko 100.000 vernika. Kardinal se zalaže da se zbog smanjenja katoličkih vernika nijedna crkva u Beču ne zatvori već da se pokloni onim crkvama koje nemaju dovoljno hramova. Pre više godina, dve bečke crkve poklonjene su Koptima.


Nova crkva
zameniće dosadašnji hram Uspenije presvete Bogorodice u 17. becirku, koja po veličini nije odgovarala potrebama brojnih vernika, a nova crkva može da primi više od 1.000 vernika.

Hram u Nojlerhenfeldu, izgrađen je između 1733. i 1753. godine  i posvećen je presvetoj Bogorodici. U Drugom svetskom ratu hram je skoro potpuno bio uništen ali su nekim čudom ostali netaknuti oltar i kip Svete Marija.

Zahvaljujemo se na ustupljenim fotografijama Miodragu Mecanoviću.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava