Crkve otvorene do kasno u noć: Duga noć crkava i 3.000 sati programa

22.05.2019

„Duga noć crkava“ je manifestacija koja se odžava u celoj Austriji, a u Beču će biti otvoreno oko 150 crkava, koje do kasno u noć organizuju raznovrsne programe. Srpske pravoslavne crkve takođe učestvuju u manifestaciji.

Od 2005. godine u Austriji se sa velikim uspehom održava manifestacija „Duga noć crkava“. Posetioci, sami ili kroz rasnovrsne ture, mogu da razgledaju crkve, ali i da prisustvuju koncertima, izložbama i diskusijama. Ove godine učestvuju oko 700 crkava širom Austrije, sa 3.000 sati programa.

 “Duga noć crkava” ove godine obeležava 15. godišnjicu, sa veoma bogatim programom. Ova manifestacija postala je već tradicija, ali se ne sastoji samo od ponavljanja, već  svake godine se organizuje nešto novo  i interesantno  za otkrivanje, kao što je slučaj i sa hrišćanskom verom. Ove večeri, po rečima organiztora, nešto bi trebalo da postane vidljivo, opipljivo i bogato iskustvo, i da posetioci osete raznolikost crkvenog života.

Organizatori računaju da bi ove godine moglo da bude još više zainteresovanih, jer se broj zainteresovanih povećava iz godine u godinu.

Manifestacija počinje  24. maja u 17:50 časova oglašavanjem zvona na svim crkvama, a zatim do kasno u noć vrata više od 700 crkava u Austriji biće otvorena za posetioce.

U Beču otvoreno oko 150 crkava

Crkve će po pravilu biti otvorene do 1 sat, posle ponoći. U ovoj manifestaciji učestvuju hrišćanske crkve koje su se udružile i predstavljaju javnosti mesta svog hrišćanskog života. Crkve otvaraju svoja vrata i pokazuju da su one tu zbog ljudi. Svoja vrata otvoriće i Srpski pravoslavni hramovi u 2.,3. i 16. becirku.

Hram Vaskrsenja Hristova (Engerthstrasse 158, 1020 Wien)

Program ovde…

Sаborni hrаm Svetog Sаve, Veithgasse 3, u trećem bečkom bezirku

Program ovde…

Hram rodjenja Presvete Bogorodice – Novi hram
(Neulerhenfelderstrasse 47, 1160 Wien)

Program ovde…

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Crkva u Insbruku: Pravoslavni Srbi dobili novi velelepni hram na poklon

 

Manastir Visoki Dečani iskazao solidarnost sa Notr Damom

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava