Dajte krv: Crveni krst nastavlja da traži „spasioca“

13.06.2020

Davanje krvi spašava živote, poručuje Crveni krst povodom obeležavanja Svetskog dana davanja krvi 14. juna i poziva dobrovoljne davaoce da budu humani i doniraju krv.

(c) pixabay

U Austriji je svakih 90 sekundi potrebna jedna konzerva krvi, što iznosi do 350.000 konzervi krvi svake godine. Zapravo, zdravstveni sistem Austrije zavisi od rezerve krvi i davaoca krvi. U hitnim slučajevima krv ne može ništa da zameni, a upotrebljiva je samo 42 dana. Svako od nas može vrlo lako doći u situaciju u kojoj zavisimo od konzervi krvi (operacije, hitni slučajevi ili teške bolesti).

U proseku 3,1% ljudi u Austriji su aktivni davaoci krvi, od toga u Beču 1,4% stanovništva, iako je upravo Beču potreban najveći broj rezervi krvi.

U proteklim mesecima  se znatno manji broj davaoca krvi zbog pandemije korona virusa,  ali i zbog sezone prehlada i gripa. Međutim, velika potreba za davaocima krvi itekako ostaje.

Austrijski Crveni krst  zahvalio je svim „spasiocima“ povodom Svetskog dana davanja krvi 14. juna , a istovremeno poziva davaoce da se odazovu u što većem broju.

Preko platforme “Dajte sve od sebe” možete se registrovati putem svoje e-mail adrese i primati informacije, a po potrebi vas može kontaktirati i Crveni krst.
Krv mogu dati zdrave osobe od 18 godina koje sa sobom trebaju poneti neki od dokumenata sa fotografijom. Osobe koje prvi put dobrovoljno daju krv, ne smeju imati više od 60 godina starosti.

Davanje krvi ne šteti zdravlju i zdrav organizam darivaoca krvi vrlo brzo u potpunosti nadoknađuje doniranu količinu krvi: već u roku 24 sata organizam nadoknadi tekući deo krvi – plazmu i njene sastojke, broj trombocita i leukocita.

Sama procedura davanje krvi gotovo je za 10 minuta i uzima Vam se 465 ml krvi. Posle davanja krvi očekuje vas kraći odmor i užina, a preporuka stručnjaka je da se na dan davanja krvi izbegava napor i težak fizički rad. Darivanje krvi ujedno je i jedan oblik kontrole zdravlja darivaoca, jer će se prilikom davanja krvi kontrolisati  kvalitet Vaše krvi.

Svaka punoletna i zdrava osoba u Austriji može donirati svoju krv –  uslovi da  postanete donator.

Sve informacije o davanju krvi i terminima u Beču možete saznati i putem telefona na 0800 190 190.

Doniranje krvi je moguće svakim radnim danom u centrali “Crvenog krsta” na adresi Wiedner Hauptstraße 32, u 4. bečkom bezirku.

Na zvaničnoj internet stranici “Crvenog krsta” možete pročitati kada i u kojim se sve filijalama može donirati krv.

Inače, razlozi za manji odziv davaoca krvi, osim sezone prehlada i gripa, takođe su i praznici, godišnji odmori, toplije vreme, a jedne godine manji odziv za davanje krvi  bilo je i svetsko prvenstvo u fudbalu.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Vakcine trebaju da se nadoknade posle Korona krize

Korona test: Gde možete uraditi PCR test u Austriji

 

Počinje sprovođenje zakona o zabrani pušenja

Porodiljsko za očeve: „Tatin mesec“ važi od 1. septembra za sve zaposlene očeve

Beč će 2027. godine postati grad sa 2 miliona stanovnika

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava