Klizanje: Savet hirurga u cilju zaštite od povreda

11.01.2017

Klizanje na ledu je ujedno i zabava i rekreacija koja zahteva zimsku jaknu, toplije pantalone, rukavice i kapu ali i adekvatnu zaštitu.

Zbog klimatskih promena i manjka snega u poslednjih nekoliko godina ski sezone na planinama nisu u baš u fokusu posetilaca. Jedini zimski sport koji sigurno možete da upražnjavate je klizanje na ledu. Ledene dvorane svoju sezonu počinju već u septembru.

Klizanje na ledu je jedan od omiljenih zimskih sportova Bečlija. Tokom zime se postavljaju brojna klizališta, a vrhunac je “Zimski san” (“Eistraum”) ispred bečkog Rathausa. Međutim, klizanje bez adekvatne zaštite može izazvati velike nevolje.

Nekoliko hiljada Austrijanaca se svake godine teško povredi pri klizanju. U 15 odsto slučajeva radi se o povredama glave, ali ubedljivo najčešće su povrede šake, dela ruke od zgloba do vrhova prstiju. Često se radi o komplikovanim povredama, koji ostavljaju dugoročne posledice, a koji se uglavnom mogu lako izbeći.
Austrijsko društvo hirurga za šake (ÖGH) svake godine apeluje na grad Beč i prodavnice sportske opreme da podrže inicijativu kojom bi se promovisala veća upotreba štitnika za ruke. Lekari smatraju da bi se na ovaj način smanjio broj povreda pri klizanju.

Savet

Poželjno je da svi ljubitelji klizanja koriste štitnike za zglobove i glavu, a posebno deca. Kupovinom i obaveznom upotrebom ovih sportskih rekvizita, koji koštaju samo nekoliko evra, možete izbeći komplikovane lomove i dugoročne posledice. Što je sigurno, sigurno je.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Opasno klizanje: Zaleđene vodene površine nisu mesto za igru

Bazeni u Beču nude kurseve plivanja i u zimskim mesecima

 

Aplikacija „Rettung“ koju trebate imati u Beču

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava