Hitna pomoć u slučaju infarkta i javni defibrilatori u Beču

09.12.2015

Kako bi se posle infarkta ponovo uspostavio pravilan rad srca koristi se defibrilartor, aparat koji daje elektronski impuls srcu radi normalizacije ritma.

Bolesti srca su među najučestalijim uzrocima smrti ljudi širom sveta. Posebnu opasnost predstavlja fibrilacija, tj. poremećaj ritma rada srca, koja vodi srčanom udaru i može biti fatalna ukoliko se odmah ne tretira. Kako bi se nakon infarkta ponovo uspostavio pravilan rad srca koristi se defibrilartor, aparat koji daje elektronski impuls srcu radi normalizacije ritma.

U ovakvim situacijama vreme koje je potrebno da hitna pomoć stigne na lice mesta može da znači razliku između života i smrti.

Marketinška agencija “Gewista”, u saradnji sa gradom Bečom i uduruženjem “Puls” organizuje postavljanje javnih defibrilatora na teritoriji Beča. Prvih 10 javnih defibrilatora biće postavljeno iza “Gewistinih” reklamnih ekrana u 1., 3., i 4. bečkom okrugu.

Uputstva na licu mesta

Pored svakog defibrilatora biće ekran osetljiv na dodir (touchscreen), koji će pružati sve neophodne informacije kako se aparat koristi. Svaki defibrilator je povezan sa GPS-om, tako da hitna pomoć odmah može da locira gde se on koristi i da reaguje. Takođe, omogućena je i direktna telefonska veza sa službom hitne pomoći, kako bi se osobi koja koristi defibrilator pružile informacije i podrška.

Ovom akcijom se Bečlijama na raspolaganje stavlja mreža javnih defibrilatora koji su veoma laki za upotrebu čak i osobama koje nemaju iskustva sa njima. To znači da svaki prolaznik može da spasi život, budući da svaka minuta bez pružene pomoći nakon infarkta skraćuje mogućnost preživljavanja za 10 odsto u proseku.

Prvi defibrilator je već postavljen na Freyung-u, u 1. bečkom okrugu, a ugradnja ostalih devet je planirana početkom 2015. godine. Organizatori inicijative se neće zaustavti tu, već planiraju da Beč dobije ukupno između 50 i 70 javnih defibrilarora u skorijoj budućnosti.

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava