Đorđe Davidović sa kolegom iz Čilea pobedio na takmičenju u Japanu

10.11.2015

Dijaspora: Đorđe Davidović, student bečkog konzervatorijuma se nedavno vratio sa takmičenja u Japanu gde je sa svojim kolegom saksofonistom iz Čilea, Alvaro Collao Leonom, pobedio na Internacionalnom muzičkom takmičenju u Osaki u kategoriji “duo”.

Za mladog Davidovića i njegovog kolegu Collao Leona, odlazak na takmičenje u Osaku nije bio nimalo lak. Konkurencija je bila velika, a nedostajala su finansijska sredstva za tako daleko putovanje.
Međutim, uspeli su jer su osvolji prvo mesto na ovom prestižnom takmičenju u Osaki, kao i niz spezijalnih priznanja. Pravo na učešće su stekli tako što su u polufinalu, koje se u junu održalo u Beču za ovaj deo Evrope, pokazali svoje umeće, i u velikoj konkurenciji bili najbolji. Da se to nije desilo slučajno dokazuje i pobeda nekoliko meseci kasnije u Japanu.

“Mi smo u Japanu u Kobe Asahi Hall u Japanu svirali pred internacionalnim žirijem i predstavili smo se delima Bacha i Poulenca. Ono što je možda bilo iznenađenje za prisutne jeste kombinacija instrumenata na kojima smo svirali – harmonika i saksofon. Cilj nam je bio da ovom kombinacijom istrumenata pružimo jedan novi pečat muzici, koja je, zapravo, u originalu pisana za druge intrumente. Krajnji rezultat je prvo mesto i niz nagrada koje smo osvojili“, kaže za naš portal, Đorđe Davidović.
Đorđe Davidović i Alvaro Collao Leon su se na ovom takmičenju još jednom predstavili publici na završnom koncertu u Takatsuki Gendai Middle Hall i pored nagrade koja im je dodeljena za pobedu u svojoj kategoriji osvojili su jos četiri specijalne nagrade: ALSO specijalna nagrada, specijalna nagrada vlade Japana, specijalna nagrada Unverziteta za muziku i dramske umernosti u Beču (MDW) i specijalnu nagradu – „koncert u Parizu 2017. godine.

Pored takmičenja su imali mini turneju i još dva koncerta, a održali su i jedan seminar u Osaka College of Music.

Saradnja ova dva mlada muzičara otpočela je pre samo godinu dana, a nastupaju kao duo DAVIDOVIC/COLLAO. Osim što su interesantna kombinacija zvuka harmonike i saksofona, interesantni su publici jer dolaze iz veoma različitih zemalja, iz Čilea i iz Srbije. Njihov repertoar sadrži ne samo dela klasične muzike već sviraju i muziku sa prostora Balkana i Južne Amerike, kao i džez muziku.
Za duo DAVIDOVIC/COLLAO nagrada u Japanu je jedan veliki podstrek i njih dvojica nastavljaju sa intezivnim radom i brojnim koncertima. Sledeće godine ih očekuju turneja u Čileu, ali i po zemljama Balkana.

Đorđe Davidović je rođen 1994. u Nišu. Harmoniku je počeo da svira sa 5 godina, a već sa 7 godina zabeležio prve rezultate i to u oblasti tradicionalne muzike. Srednju muzičku školu završio je u Nišu, gde je u klasi profesorke Tijane Jovanović bio na odseku za harmoniku i učio klasičnu muziku. Za vreme školovanja u Nišu osvojio je preko 50 nagrada, kako iz oblasti klasične muzike tako i iz oblasti tradicionalne muzike, od kojih su mnoge Laureati svetskih takmičenja. Više puta je bio i apsolutni pobednik pojedinih takmičenja. Iako tek na početku karijere , on je već zabeležio nastupe u brojnim zemljama sveta kao što su Italija, Austrija, Grčka, Rusija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Mađarska, Bugarska i nedavno Japan. Dobitnik je i prestižne Svetosavske nagrade Ministarstva prosvete Republike Srbije, kao jedan od najuspešnijih mladih talenata u Srbiji. Trenutno je na 3. godini studija na Konzervatorijumu u Beču (Konservatorium Wien) u klasi profesora Grzegorza Stope. Takođe je više puta nastupao sa velikanima harmonike i pohađao seminare najeminentijih svetskih profesora: Vladimira Murze, Pavela Fenyuka, Miljana Bjeletića, Teodoro Anzelottija, Petra Ralcheva.

Alvaro Collao Leon saksofonista iz Čilea, jedan je od najkompletnijih mladih saksofonista. Pored moderne muzike on je izuzetan izvođač i etno i džez muzike ali i muzike baroknog i klasičnog doba. Svoje školovanje otpočeo je u klasi profesora Miguela Villafruela,a zatim nastavio na konzervatorijumu u Bordou u klasi profesorke Marie-Bernardette Charrier. Master studije završio je na konzervatorijumu u Beču u klasi profesora Larsa Mlekuscha. Pobednik je mnogih internacionalnih takmičenja, a tokom svoje karijere nastupao je kao solista sa simfonijskim orkestrima i kamernim sastavima. 2014. godine je izdao svoj CD “Perspectivas Sonoras” koji je dobio veoma pozitivne kritike. Nastupao je na četiri kontinenta: Afrika, Azija, Evropa i Južna Amerika.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Jovica Đorđević profesor i nosilac doktorske diplome za harmoniku

Dijaspora: Srbi u rasejanju i srpska dijaspora kroz istoriju

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava