Muzičke škole u Beču postaju znatno skuplje

17.01.2019

Muzičko obrazovanje najmlađih Bečlija odvija se u muzičkim školama Grada Beča. Od jeseni 2019. godine doći će do znatnog poskupljena.

Muzičke škole Grada Beča (Musikschule Wien) nude deci i mladima do navršene 25. godine života celovit sistem muzičkog obrazovanja na bazi aktivnog sviranja.
Preko 5.300 dece i mladih imaju mogućnost da u muzičkim školama Grada Beča steknu celovito muzičko obrazovanje na bazi aktivnog sviranja i plesa.

U zavisnosti od izbora instrumenta i veličine grupe, semestar trenutno košta između 54 i 218 eura, međutim od jeseni 2019. godine muzičke škole u Beču postaće znatno skuplje.

Na primer, učenik muzičke škole u Beču trenutno plaća 218 evra po semestru, a od sledeće godine će morati da plati  311 evra po semestru.  Ovo je i dalje mnogo jeftinije od privatnih muzičkih škola u Beču. Grad Beč je ovo poskupljenje opravdao povećanjem troškova za zaposlene i da je to bio jedini način da se aktuelna ponuda može održati u potpunosti, navode iz kabineta  Jurgena Černohorskog, bečkog ministra za obrazovanje.

Duga lista čekanja za klavir i još neke instrumente

Ponuda u muzičkim školama u Beču je oko 30 različitih instrumenata. Najduža lista čekanja je za časove klavira jer sve veći broj roditelja želi pojedinačne časove za svoje dete.

Ovo podrazumeva i dugo vreme čekanja za polazak u muzičku školu. Osim klavira popularni instrumenti su violina i gitara pa se često dešava da dete čeka i po godinu dana i duže. Brže se sve odvija ako dete, na primer, želi da nauči da svira klarinet.

Svake godine muzičke škole Grada Beča pozivaju na dane otvorenih vrata, kada možete pogledati na licu mesta sve ponude i razgovarati za pedagozima. Sledeći dani otvorenih vrata u muzičkim školama u Beču su od 20. do 24. maja 2019. godine.

Kad je reč o broju , u austrijskoj prestonici postoji ukupno 31 muzička škola Grada Beča. Pored toga, u 52 osnovne škole postoji ponuda za učenje sviranja na nekoliko instrumenata, kao  i pevanje. Broj prijava za muzičke škole je poslednjih godina znatno porastao, a interesovanje je iz godine u godinu sve veće. U 2016. godini, 12.177 dece  je pohađalo muzičku školu grada Beča, a 2017. godine bilo je 13.039 muzičkih učenika.

Programe i sve detalje vezane za muzičke škole u Beču možete pročitati na zvaničnoj internet stranici grada Beča.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava