Doček u Beču protekao veselo: Novu godinu na ulicama i trgovima proslavilo oko 750.000 ljudi

01.01.2019

Proslava Nove godine na ulicama i trgovima u Beču protekla je bez incidenata, iako su vladale ogromne gužve, a poslužilo je i lepo vreme.

U okviru 29. tradicionalne bečke „Novogodišnje staze“ (Silvesterpfad) dolazak nove 2019. godine zajednički i u dobrom raspoloženju je proslavilo oko  750.000 Bečlija i gostiju iz zemlje i inostranstva. Gosti su mogli  da uživaju u raznovrsnom muzičkom programu od valcera i opereta, preko roka i popa, do tradicionalne austrijske narodne muzike. 

Organizovani doček u Beču je na ulicama i trgovima protekao bez većih incidenata, u veseloj atmosferi, a vrhunac kao i svake godine je ponoćni kolektivni valzer i  vatromet ispred Rathausa i na trgu ispod velikog točka u Prateru, koji su i zvanično obeležili početak nove 2019. godine. Oko 70 ugostitelja je na štandovima nudilo sekt, punč i brojne gastronomske specijalitete.

Zbog raznovrsnog programa, ali i sigurnosti i bezbednosti, Beč se i ove novogodišnje noći pokazao kao dobar domaćin u kome je moguće da tako brojni gosti, narodi i kulture i različite generacijie zajedno u harmoniji dočekaju Novu godinu na javnom mestu.

U programu su nastupili brojni bendovi i di-džejevi, održani su ekspres-kursevi plesanja valcera, a bilo je i posebnih programa za najmlađe.

Za policiju je ogromni broj posetilaca predstavljao veliki izazov za obezbeđenje. Ni ove godine nije bilo upozorenja u vezi sa terorističkim napadom, ali je ipak vladala povećana pripravnost.

U 2:00 sata posle ponoći slavlje je završeno, a dok su posetioci odlazili kućama ili tražili  mesto u okolnim restoranima,  dežurna služba za čistoću grada Beča otpočela je čišćenje. Oko 110 radnika je za samo nekoliko sati očistilo otpad koji je ostao posle dočeka, a Beč je ponovo zablistao, kao da se do pre nekoliko sati nije ništa događalo na ulicama Beča.

U vreme čuvenog novogodišnjeg koncerta u Beču , koji počinje 1. januara u 11:00 časova, Beč mora ponovo da sija.

 

Prva bečka beba se rodila  u 00:04 

Beč je na svoju prvu, novogodišnju bebu ove godine čekao 4  minuta kada je u bolnici Hicing ( Krankenhaus Hietzing) na svet stigla devojčica Kaira,  dugačka  56 santimetara i teška 3.952 grama. Njena mama je Peruanka, a tata Austrijanac. Interesantno je i to što su se Kairini roditelji upoznali prošle godine na dočeku.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava