Polovna vozila iz EU: Kraj lažiranja kilometraže?

03.05.2018

Evropski parlament pokrenuo je nedavno inicijativu ka Evropskoj komisiji koja bi mogla drastično da smanji prevare u vezi s kilometražom polovnih automobila.

Odbor za saobraćaj Evropskog parlamenta naručio je stručnu studiju o manipulacijama s brojačima pređenih kilometara u automobilima. Takve studije su obavezne kada Evropski parlament pokreće zakonodavnu inicijativu i njima se nastoji dokazati dodata vrednost određenog zakonskog predloga na nivou Unije.

 Studija procenjuje da je kod 5 do 12 odsto polovnih automobila prosečno smanjen broj pređenih kilometara na nivou nacionalnih tržišta u članicama EU. Kod vozila  koja se prodaju iz jedne članice u drugu, procenat manipulacije se penje čak do 50%.

 U Poljskoj, najvećem nacionalnom tržištu polovnih automobila u EU, procenjuje se da čak 90% uvezenih polovnih automobila nema korektno prikazanu kilometražu. Nemačka je najveći izvoznik takvih automobila, a procenjuje se da jedna trećina tih automobila ima smanjenu kilometražu.

  Tim problemom znatno su pogođenije nove članice EU, dok je u starim članicama to znatno ređi fenomen, čak za dva do tri puta manji.

 Smanjivanjem broja pređenih kilometara veštački se povećava vrednost automobila, a studija pokazuje da se to povećanje kreće, u zavisnosti od kategorije vozila, između dve i pet hiljada evra po automobilu.

 Ekonomske štete izazvane tom nezakonitom pojavom procenjuju se na između 5,6 i 9,6 milijadi evra na nivou EU. Poverenje u tržište polovnih automobila najniže je među svim tržištima roba u EU.

 Kao najizglednije rešenje ovog nezakonitog delovanja  čini se preuzimanje belgijskog modela na nivou EU koji je tu vrstu prevara smanjio za čak 97%.

 Belgija je još 2006. godine  uvela sistem nazvan Car-Pass. Reč je o centralizovanoj bazi podataka, u koju se upisuje broj pređenih kilometara prilikom svake posete auto-servisu ili vulkanizeru.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava