U Austriji rekordni porast novih infekcija: Ministar zdravlja najavljuje analizu

08.09.2020

U Austriji je 8. septembra, u poslednja 24 sata, registrovano više od 500 novozaraženih korona virusom, što je po rečima ministra zdravlja "zabrinjavajuće".

(c) pixabay

Za ministra zdravlja Rudolfa Anschobera, visok porast broja aktivnih slučajeva korone u utorak 8. septembra  je “zabrinjavajući”. Posle više od 500 novih infekcija, mora se hitno razjasniti da li se radi o trendu porasta zaraze, rekao je  za jedan austrijski medij.

 

U utorak 520 novih infekcija korona virusom

Nakon 520 novih infekcija u roku od 24 sata širom Austrije, o kojima je u utorak 8. septembra izvestilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zdravlja, ministar  Rudolf Anschober  najavio je da će ovaj broj biti podvrgnut analizi. Odlučujuće pitanje je da li je trenutni broj novozaraženih samo jednokratni „objašnjivi porast” posle duže stabilnosti,  ili se radi o novom trendu povećanja broja zaraženih virusom korona.

Danas i sutra se u stručnom savetodavnom odboru, zajedno sa zdravstvenim službenicima saveznih država, analiziraju podaci koji bi se narednih dana saopštile konačne informacije. Zvanična komisija, koja će se ponovo sastati u četvrtak, zbog eventuelne predstojeće izmene na korona semaforu u petak, takođe se intenzivno bavi razvojem događaja.

340 “novih” slučajeva u Beču zbog dodatnih podataka?

Od 520 novih infekcija, 340 je  iz Beča, što je, prema navodima kriznog tima, delimično posledica starijih rezultata testova koji su sada pristigli. U protekla dva dana slučajevi prijavljeni iz Beča bili su srazmerno niski, u nedelju – 64,  i 75 u ponedeljak,  ali sveukupno se povećavaju. U proteklih sedam dana 159 ljudi je imalo pozitivan test na SARS-CoV-2 dnevno, a u nedelji pre toga bilo je prosečno 127 prema analizama u bečkom kriznom timu.

Od apsolutnih numeričkih vrednosti, 520 novih infekcija takođe znači da je tako visoka vrednost poslednji put objavljena 2. aprila 2020. godine  kada je bilo  577 zaraženih. Samo jednom bilo ih je više od 1.000, odnosno 1.074 27. marta 2020. godine.

Prema Ministarstvu zdravlja, broj novozaraženih u Austriji dostigao je 589, a prema Kriznom štabu 520. Razlika u broju novozaraženih proizilazi iz različite obrade podataka. Treba imati u vidu da tokom vikenda pokrajina Salcburg nije, zbog tehničkih problema, prijavila svoje podatke, pa su oni dodati u novi broj.

Inače od kad je uveden korona semafor, Beč je na žutom svetlu. Međutim, po najnovijim stastikama Beču preti opasnost da na korona semaforu sa „žute“ boje pređe na „narandžastu“, što je povezano sa uvođenjem dodatnih mera u sprečavanju širenja korona virusa.

Trenutno u Austriji ima 3.711 „aktivno zaraženih“ , pre mesec dana ova vrednost je iznosila 1.386, što je povećanje za oko 2.300 slučajeva. Pre mesec dana hospitalizovano je 120 ljudi, ovaj broj se sada povećao za preko 40 procenata.

Aktuelne informacije o semaforu i značenju pojedinih faza dostupne su na internet stranici Korona semafor

 

Još uvek nema zvaničnih detalja o besplatnoj vakcinaciji protiv korone

“Očekivalo se da će se pandemija ponovo javiti u septembru i narednim mesecima. Ovo je sada ključna faza”, rekao je ministra zdravlja Anschober u svojoj izjavi.

Što se tiče medijskih izveštaja, prema kojima je besplatna vakcinacija protiv korona virusa obećana za sve Austrijance, Anschober to nije mogao potvrditi jer se o detaljima još pregovara u vladi.

Austrija je, na osnovu sporazuma EU sa jednom farmaceutskom kućom, za sebe osigurala 600.000 vakcina. U prvoj etapi vakcinacije, kako je najavljeno, biće vakcinisani zaposleni u zdravstvu i nezi.

 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava