Dunavski kanal: U svako doba dana mesto za odmor i opuštanje Bečlija

01.06.2019

Dunavski kanal je omiljeno mesto za odmor i opuštanje Bečlija, posebno u proleće i leto kada sve mogućnosti i ponude ovog dela gradske četvrti dolaze do punog izražaja.

Strandbar Herrmann – © WienTourismus/Christian Stemper

Na Dunavskom kanalu u Beču posetioci mogu da uživaju u gužvi i užurbanosti pored vode , da se bave rekreacijom ili šetaju uz obalu Dunavskog kanala koji nudi šarenolik program , od barova na plaži, arhitektonskih znamenitosti, pa do prave izložbe grafita.

Dunavski kanal u Beču  je postao sinonim za rekreaciju, koktele i ležaljke. Zbog toga, britanski časopis „Guardian“, bečku urbanu plažu opisuje kao „nenadmašivu kombinaciju“.

 

Letnje sastajalište za zabavu

Na Dunavskom kanalu su već pred kraj 19. veka postojala letnja kupališta u vidu drvenih brodova za kupanje, u kojima se u vodu ulazilo u jednom delu koji je bio okružen kabinama za presvlačenje, što je kupače štitilo od znatiželjnih pogleda sa obale. Zbog svog centralnog položaja Dunavski kanal se poslednjih godina, zahvaljujući brojnim infrastrukturnim projektima, sve više razvija u areal za odmor i korišćenje slobodnog vremena.

Sa obe strane dunavskog kanala postoje pešačke i biciklističke staze i brojna mesta na kojima se na klupama ili u travi može uživati u suncu. Postoji i više mesta na kojima je nasut pesak, tako da Bečlije i njihovi gosti, ležeći na “ligeštulu” u samoj blizini vode, mogu za trenutak da zaborave na stresnu svakodnevicu.

Tel Aviv Beach – Wien

Na plaži Tel Aviv Beach gosti se mogu opustiti na pesku, dopremljenom iz Izraela. Oni koji ne žele da se odmaraju samo u sedećem ili ležećem položaju, mogu da se bave sportom na delu kanala koji se zove Adria Wien, u visini mosta Salztorbrücke.

Adria Wien

Gosti  na Dunavskom kanalu provode vreme ne samo danju , već i  čitavu noć,  a na raspolaganju su im i  brod za kupanje Badeschiff, kafić Strandbar Hermann koji svakog dana nudi mogućnost za odmor i opuštanje i koji je britanski časopis „Conde Nast Traveller“ proglasio za drugi najbolji kafić na svetu.

Na Dunavskom kanalu je nezaobilazni restoran “Motto am Fluss” koji se nalazi odmah do Schwedenplatz-a. Na dva nivoa nalazi se predivan restoran koji podseća na stil iz 1950-ih, kao i udoban kafić sa terasom sa kojeg se pruža prelep pogled na ceo Dunavski kanal.

(c) Marianne Greber

Dunavski kanal takođe predstavlja utočište za oko 30 vrsta riba, koje su ugrožene u samom Dunavu. To su šaran, štuka, som, smuđ i kalifornijska pastrmka.  Zato na Dunavskom kanalu možete stalno videti ribare, jer je ribolov ovde dozvoljen.

Bečki Dunavski kanal

Današnji bečki Dunavski kanal je u srednjem veku, zapravo,  bio glavni rukavac Dunava. Na njegovoj jugozapadnoj obali, jednoj uzvišenoj terasi, bez opasnosti od poplava, razvio se grad Beč.
U drugoj polovini 19. veka Dunav je dobio svoj novi tok, a 1875. godine Dunavski kanal je postao odvojena vodena površina koja, zapravo, izvire iz Dunava u Nusdorfu, na granici između 19. i 20. bečkog becirka i ponovo se uliva u Dunav južno od Beča, kod luke Albern, na granici između 2. i 11. bečkog becirka. Na oba kraja kanala nalaze se prevodnice, tako da u njega mogu da uplovljavaju izletnički brodovi. Kanal je dugačak 17,3 km, širok 70 m, a dubok od 3 do 4 m .

Donaukanal Franz-Josefs-Kai, Wien, 1900

 

 

Na Dunavskom kanalu se nalazi  pristanište za brzi hidrogliser Twin City Liner, koji za  75 minuta putuje između Beča i Bratislave. Ove godine  od 29. marta su u pogon pušteni novi hidrogliseri , a brzi katamaran nudi dvostruko više mesta za putnike nego ranije ( 250 mesta).

Twin City Liner: Brodom iz Beča za Bratislavu

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Sa Dunav kanala izlet brodom do bečke džungle Lobau 

Lobau: Bečka džungla i Nacionalni park

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava