Besplatan koncert Bečkih filharmoničara u parku dvorca Šenbrun

17.05.2019

U jedinstvenom ambijentu bečkog dvorca Šenbrun i ove godine će se održati veliki tradicionalni koncert Bečkih filharmoničara –"Koncert letnje noći“. Ulaz je besplatan.

Wiener Philharmoniker © Richard Schuster.

Letnji koncert Bečkih filharmoničara u vrtu dvorca Šenbrun (Schönbrunn) pod nazivom “Koncert letnje noći“ – “Sommernachtskonzert” ove godine se održava po 16. put, a ulaz je kao i svih prethodnih godina besplatan za sve posetioce.

Svojim besplatnim koncertom Bečki filharmoničari žele da približe klasičnu muziku što većem broju ljudi, što i uspevaju već dugi niz godina, jer koncert svake godine privuče preko 100.000 gledalaca, ali i mnogobrojnu publiku pored malih ekrana.

Ovogodišnje izdanje koncerta „Koncert letnje noći“ (Sommernachtstkonzert) pod nazivom Rhapsody in Blue održaće se u četvrtak 20. juna 2019. godine, sa početkom u 20:45 časova.

Solistkinja večeri na klaviru je Juđa Vang (Yuja Wang), najtraženija kineska pijanistkinja današnjice, a dirigentsku palicu će ove godine preuzeti harizmatični Gustavo Dudamel iz Venecuele, jedan od najpoznatijih dirigenata na svetu. Inače, Dudamel i bečka filharmonija već su sarađivali i imali više od 50 zajedničkih nastupa, a ujedno, Gustavo je i najmlađi dirigent koji je ikada dirigivao na tradicionalnom bečkom novogodišnjem koncertu 2016. godine.

Ovaj tradicionalni koncert Bečkih filharmoničara se je vrlo popularan i potrebno je doći mnogo ranije ukoliko želite za zauzmete mesto sa kojeg ćete dobro čuti muziku i uživati u koncertu.

(c) Sommernachstkonzert

PROGRAM
Rhapsody in Blue
Leonard Bernstein

Ouvertüre zu ”Candide“
Johann Strauß (Sohn)

Jubilee Waltz, o.op.
George Gershwin

Rhapsody in Blue
[Fassung für Klavier und Orchester 1942]
Orchestrierung: Ferde Grofé

Max Steiner

Casablanca-Suite
John Philipp Sousa

Stars and Stripes Forever
Samuel Barber

Adagio for Strings
Carl Michael Ziehrer

Sternenbanner-Marsch, op. 460
Antonín Dvořák

Symphonie Nr. 9
in e-Moll, op. 95 ‘Aus der Neuen Welt’, 4. Satz, Allegro con fuoco

Više informacija o načinu ulaska i izlaska sa koncerta, sedećim mestima i ostalim detaljima pročitajte na zvaničnoj internet stranici  „Koncert letnje noći“ ( Sommernachtskonzert).

 

Bajkoviti dvorac Šenbrun i okolne atrakcije

Dvorac Šenbrun i njegov park su najposećenije znamenitosti grada Beča. Ovaj barokna palata se od 1996. godine nalazi na UNESCO listi Svetske kulturne baštine, a  godišnje je poseti preko 2,5 miliona ljudi.

Šenbrun ne posećuju samo turisti, već i veliki broj Bečlija ovde svakodnevno provodi slobodno vreme u šetnji do Glorijeta (Gloriette), koji je bio kao trpezarija carske porodice i sala za prijeme, a danas je pretvoren u najlepši kafe u Beču, iz koga se pruža atraktivan panoramski pogled na Beč.

U blizini dvorca je i  zoološki vrt  Šenbrun koji je osnovan davne 1752. godine što ga čini najstarijim zoološkim vrtom na svetu. Danas predstavlja jedan od najboljih i najmodernijih zoo- vrtova na svetu, a već pet puta je proglašen za najbolji zoo vrt u Evropi.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Bečki zoološki vrt ponovo proglašen za najbolji u Evropi

 

Haus der Musik: Brojne atrakcije povodom 20 jubileja

Betoven i Beč: Beč se priprema za obeležavanje godine Betovena

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava