Exit u Novom Sadu: Najznačajnije mesto okupljanja mladih u Evropi

04.07.2019

EXIT festival u Novom Sadu, po gotovo svim parametrima, nadmašiće sva prethodna izdanja u dve decenije postojanja najvećeg festivala za mlade u Evropi.

(c) Facebook @exit.festival

Čuveni  EXIT festival u Novom Sadu počeo je danas, a prvi festivalski dan nosi naziv OPENS Day u čast vojvođanske prestonice i titule Omladinske prestonice Evrope koju ove godine proslavlja Novi Sad.

Ulice grada vrve od života i festivalskog uzbuđenja, a organizatori su spremni da prime veliki broj posetilaca, kao i da sve protekne u najboljem redu u naredna četiri dana proslave muzike i života.

Ovogodišnji Exit festival očekuje oko 60.000 turista iz čak 90 zemalja sveta, a na 40 bina nastupaće oko  1.000 muzičara.

Publiku očekuje potpuno spektakularan izgled glavnih festivalskih bina, koje će biti “obučene” u boje EXIT plemena, uz vrhunsku produkciju.

Prvi gosti pristigli su još početkom jula, a novosadski hoteli su već nedeljama gotovo rasprodati. Smeštaj u EXIT kampu koji se nalazi na plaži Štrand, prepun je šatora.

Devetnaesti put po redu novosadski festival će dokazati zašto je postao najznačajnije mesto okupljanja mladih u Evropi.

Strani mediji i muzički kritičari se utrkuju sa pohvalama za muzički program ovogodišnjeg EXIT-a,  za koji su saglasni da je najbolji do sad. Na jednom mestu okupiće se legendarni umetnici koji i dalje suvereno vladaju svetskom scenom, ali i najpopularnije zvezde novih generacija.

(c) Facebook @exit.festival

Jedan od najiščekivanijih imena ovogodišnjeg festivala svakako su britanska rok grupa The Cure koji na glavnu binu EXIT festivala izlaze već prvog dana u 20:30 časova, tako da su  festivalski ulazi,  zbog ovog koncerta, otvareni ranije nego što je planirano.

Nakon toga, posetioce očekuje žurka na 40 bina i zona širom Petrovaradinske tvrđave, uz zvezde kao što su Lost Frequencies, Maceo Plex, Charlotte de Witte, The Selecter i brojne druge. Najjače veče u istoriji festivala u velikom stilu, na mts Dance Areni, zatvoriti najpopularniji DJ svih vremena, Carl Cox.

Kompletan program i satnica festivala dostupna je OVDE.

Svečano otvaranje Exit festivala uz spektakularni vatromet, tradicionalno je zakazano tačno u ponoć, a njen glavni motiv je “Peace on Earth, Peace with Earth”. Tokom nje će biti upućena poruka celom svetu  za promene na nivou celog čovečanstva sa jednim zajedničkim ciljem – da se spasi život na planeti.

Petrovaradinska tvrđava – “Tvrđava mira”

Petrovaradinska tvrđava je postala planetarno slavna zajedno s festivalom, a od ove godine nosiće i neformalno ime “Tvrđava mira” zahvaljujući umetničkoj instalaciji čuvene multimedijalne umetnice i mirovne aktivistkinje, Joko Ono, koja je s Exitom, uspostavila saradnju iz obostrane želje da udruže snage u mirovnim projektima.

Povodom obeležavanja 100 godina od potpisivanja Versajskog mirovnog sporazuma 1919. godine i zvaničnog završetka Prvog svetskog rata, EXIT fondacija je u saradnji sa Joko Ono na Petrovaradinskoj tvrđavi osmislila  konceptualnu instalaciju pod imenom “One day…”.

(c) Facebook @exit.festival

Instalacija koju je uradila Joko Ono urađena je po motivima tradicionalnog broda “Šajka” koji su koristili vojnici-graničari Vojne krajine, i koji je deo srpskog kulturnog nasleđa.

Pored Exita, ova instalacija će dodatno promovisati Petrovaradinsku tvrđavu, ali i ceo Novi Sad na međunarodnoj sceni kao grad tolerancije, saradnje, kulture, promotera regionalnog pomirenja i stabilnosti kroz umetnost i kulturu, to jest kroz realizaciju umetničkih i kulturnih programa koji promovišu pomirenje ili uključivanje umetnika iz regiona.

Projekat “Creative History Balkans Tour”, koji je EXIT fondacija pokrenula uz podršku Evropske unije i Saveta za regionalnu saradnju, ima za cilj da brendira i promoviše četiri istorijske tvrđave u četiri balkanske zemlje, oslanjajući se na sinergetski spoj kreativnih industrija i kulturnog nasleđa. To su Tvrđava Kastel u Banja Luci (Bosna i Hercegovina), budvanski Stari grad u Crnoj Gori, Petrovaradinska tvrđava u Novom Sadu i Tvrđava Rozafa u Skadru, u Albaniji.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Vojvodina u Beču: Promocija turističkih atrakcija i druženje uz tamburaše

 

Veliki dan za Srbiju: Otvoren Žeželjev most u Novom Sadu

Kladovo: Srpskom gradu dodeljen status “Biser-Dunava”

Auto-put iz Austrije do Grčke: U Srbiji završen južni krak koridora 10

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava