Festival “E Bistarde”: Kulturom protiv zaborava o stradanjima Roma

14.06.2018

Festival "E Bistarde"-"Vergissmeinnicht" biće održan od 14. do 17. juna 2018. godine u Beču, na Romaplatz-u, na kome će učestvovati više od 50 umetnika iz brojnih  zemalja.

RomaArmee ® Ute Langkafel MAIFOTO

Romi, umetnici iz Bukarešta, Štokholma, Londona, Berlina, New York-a, Srbije, Poljske, Mađarske, Španije i Albanije dolaze u Beč da pokažu svoju umetnost i talente, i na taj način skrenu pažnju na stradanje Roma u Drugom svetskom ratu.

Ideja za održavanje Festivala “E Bistarde” se rodila na inicijativu udruženja “Romano Svato” iz Beča, koje vode sestre Simonida i Sandra Selimović i koje su već dugi niz godina aktivne i uspešne u domenu kulture i pozorišta.

“Ove godine se obeležila 80 godina od pripajanja Austrije nacističkoj Nemačkoj, a do sada u  Austriji nemamo centralni memorijalni centar za Rome i Sinti koji su stradali u tom periodu”, kaže za naš portal Simonida Selimović.

“Tako da ćemo mi u sklopu Festivala “E Bistarde” tj. naši gosti Delaine Le Bas iz Londona i Alfred Ullrich iz Minhena kreirati memorial i uz ceremonijalani deo predstaviti Bečlijama 17. juna na Romaplatz-u  u Beču”, ispričala nam je detalje, Simonida Selimović.

Romano Svato: Simonida i Sandra Selimović

Festival “E Bistarde”- “Ne zaboravi” (“Vergissmeinnicht”) održaće se u Beču od 14.  do 17. juna na Romaplatz-u  u 21. bečkom okrugu  i na njemu će učestvovati više od 50 umetnika iz brojnih  zemalja.

Festival “E Bistarde” je zamišljen sa raznovrsnim umetnički programom koji će predstaviti  umetnost romskih umetnika sa brojnim  performansima,  pozorišnim predstavama, koncertima klasične i džez muzike, a naravno i muzika sa Balkana neće nedostajati. Trubački orkestar Bojana Ristića, višestrukog pobednika Guče, održaće se 15. i 16. juna na Romaplatz-u (15. juna u 20:00 časova , a 16. juna u 16:30 časova).

Trubački orkestar Bojana Ristića

 

Predstava “Romska armija” u Volksteatru

Prvi put u istoriji bečke umetničke scene, Romi će dobiti priliku da na jednoj nacionalnoj  pozorišnoj  bini, kao što je Volksteatar, predstave sebe sa svojom predstavom.

Naime,  u Volksteatruu Beču biće izvedena predstava “Roma Armee” (Romska armija) koju su napisale Sandara i Simonida Selimović. Predstava je više puta izvedena u Berlinu u pozorišu Maxim Gorki,  sa kolegama glumcima romskog porekla, a scenografiju su takođe uradili Romi, Damian i Delaine Le Bas.

U sklopu Festivala “E Bistarde”  biće  izvedene dve predstave “Roma Armee” u Volksteatru, 16. juna sa početkom u 20:00 časova, i  17. juna u 19:30 sati.

Kompletan program Festivala “E Bistarde” možete pogledati na zvaničnoj internet stranici “Romano Svato”. 

Facebook događaj Festival “E Bistarde”

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Romi širom sveta obeležavaju 8. april kao Svetski dan Roma

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava