U Beču održan muzički festival za decu i mlade “Zlatna pčela“

30.10.2019

Festival za decu i mlade, “Zlatna pčela“, okupio je u Beču učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola, pedagoge i publiku koja je bila oduševljena programom.

Udruženje A:KULTURA je ove godine po peti put zaredom organizovalo dečji muzički festival pod nazivom „Zlatna pčela“ (Goldene Biene), na kome su učestvovala deca i mladi iz Beča koji pohađaju osnovnu i srednju muzičku školu ili imaju privatne profesionalne pedagoge. Pravo učešća su imali učenici od 5 do 18 godina, a bili su zastupljeni svi instrumenti, kao i solo, grupno i horsko pevanje.
Takmičenje je ocenjivao  stručni žiri u sastavu prof. Branko Bako Jovanović , prof. Nikola Zarić i mr Krunoslav Bagarić.

Milorad Samardžija, organizator festivala, veoma je zadovaljan odzivom učesnika, ali i rezultatima iako je žiri nije imao lak zadatak.

– Trebalo je da prepoznaju i nagrade kvalitete izvođača, kako pojedinaca, tako i grupa. Žiri je taj zadatak uspešno obavio, ocenio je Samardžija.

Rangiranja na festivalu nije postojalo, jer on nije klasičan takmičarski festival, već se ocenjivao uočeni talenat takmičara, a svi učesnici su nagrađeni. Takođe, žiriranje je bilo po principu Evrovizije –tj. pedagozi su ocenjivali učesnike, ali ne i svoje učenike.

 

Lista nagrađenih učesnika

Klavir: Eva Rautner za muzikalnost i tehniku, Nataša Kuprešak za ritmiku, Snežana Jovanović za lakoću sviranja i originalnost, Marija Stevanović za precizan osećaj za ritam, Jana Dejanić za hrabrost

Harmonika: Aleksandar Nikolić za trilere, Aleksandar Mitrović za mirnoću sviranja, Leon Budimir za muzikalnost i fraziranje, Marko Stevanović za originalnost i muzikalnost, Martin Bajer za scenski nastup i muzikalnost

Gitara: Novak Stanković za scenski nastup i tehniku

Tapan: Lazar Jevtić za raznovrsnost i tajming

Prim: Mihajlo Jovanović za muzički izražaj

Bas prim: Aleksandar Jovanović za dinamiku i tehniku

Pevanje: Lea Kaličanin za scenski nastup

Grupe: Grupa Jovanovići za muzikalnost, tehniku i lakoću sviranja

Učesnicima su dodeljene i dodatne nagrade, a za pedagoge i rukovodioce posle Festivala organizovan je prigodan koktel.

Organizator se najsrdačnije zahvalio organizacionom timu, pedagozima, žiriju, roditeljima i publici, a najvise mladim, talentovanim i vrednim učesnicima, budućim umetnicima na odličnoj saradnji i sjajnim nastupima.

Milorad Samrdžija se zahvalio i  Komisiji za kulturu 15. bečkog becirka, Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije i medijima -VESTI – ma i  Dijaspora TV, na podršci u realizaciji Festivala Zlatna pčela.

Voditelj programa bio je Sebastian Samardžija,  koji je upravo na dan Festivala slavio svoj 16. rodjendan, tako da su mu svi prisutni najsrdačnije čestitali  i poželeli sve najbolje u životu.

Udruženje A:KULTURA uskoro organizuje svečani godišnji koncert “3 NOĆI” , koji će biti održan u četvrtak, 28.novembra 2019. godine, u svečanoj Sali magistrata 15, Rosuinagasse 4, 1150 u Beču.

Posetioci će moći da čuju popularnu, ozbiljnu, džez i etno muziku, a na sceni će se smenjivati eminentni umetnici.

 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava