Filmski festival u Beču: Najbolje muzičke produkcije na velikom platnu

01.07.2024

U Beču se svake godine na trgu ispred skupštine grada održava Filmski festival koji okuplja posetioce iz Austrije i celog sveta. Program će i ove godine predstaviti najbolje produkcije iz različitih žanrova muzike.

Foto: © stadtwienmarketing_Johannes Wiedl

Već više od 30 godina grad Beč svakog leta poziva ljubitelje kulturnih sadržaja na besplatno uživanje na trgu ispred gradske kuće Rathaus. Tokom 65 dana, i ove godine, od 29. juna do 1. septembra 2024. godine , Filmski festival nudi jedinstvenu kombinaciju velikih muzičkih produkcija iz oblasti opere, klasične muzike, popa, roka, džeza, plesa, svetske muzike i mjuzikla. Tokom festivala obezbeđena je i zona za gledanje Evropskog prvenstva u fudbalu sa kapacitetom od skoro 14.500 navijača. Prikazivaće se sve utakmice Austrije, oba polufinala i finale Euro 2024, 14. jula 2024. godine.

Zbog fan-zone, ove godine, za razliku od prethodnih, do sredine jula neće biti postavljena sedišta za posetioce filmskog festivala. Stolice će biti postavljene tek dan nakon finalne utakmice. Tokom dana bez fudbala biće prikazivani rok i pop koncerti. Po završetku Evropskog prvenstva u fudbalu, od 16. jula biće postavljena sedišta za ukupno 2.800 posetilaca.

Filmski festival će i 2024. godine ponovo predstaviti vrhunske produkcije iz svih žanrova muzike tokom 65 dana.

Ljubitelji klasične muzike moći će da uživaju u predstavama Bečke državne opere, uključujući opere Đakoma Pučinija, Đuzepea Verdija i Gaetana Donicetija. Između ostalog, biće prikazana 9. simfonija Ludviga van Betovena, koja je ove godine, povodom 200. godišnjice, izvedena u saradnji četiri orkestra istovremeno u Lajpcigu, Parizu, Milanu i Beču.

Pored vrhunskih opera kao što su Čarobna frula, Madam Baterflaj i Otelo, tu su i brojni koncertni snimci pop i rok velikana kao što su P!nk, Queen, Imagine Dragons, The Rolling Stones, Noel Gallagher’s High Flying Birds oder Amy Winehouse.

Klasika, ples, džez, svetska muzika i mjuzikli su i ove godine zastupljeni i biće prikazani na festivalu ispred bečke gradske kuće.

Divan program za mlade i stare – naravno sa besplatnim ulazom.

Više o programu pročitajte na zvaničnoj stranici festivala  Film Festival auf dem Wiener Rathausplatz.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Microdose Vienna – Kampanja „Beč u piluli“

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava