Proleće u Beču: Šetnja, trčanje, vožnja biciklom i penjanje

08.05.2020

Proleće je čak i u gradu proleće, rekao je Lav Nikolajevič Tolstoj, a Beč nudi brojne mogućnosti da uživate u ovom godišnjem dobu.

(c) screenshot you tube

Sve topliji dani su potvrda da je proleće u Beču u punom jeku. Posle sivila zime i Korona krize,  Bečlije se polako opuštaju i vreme provode na svežem vazduhu, na travnjacima, u šumama, kao i u parkovima i na slobodnim površinama. Evo nekoliko primera kako provesti prolećni dan u Beču. Naravno, zbog situacije sa Korona virusom, pridržavajte se propisanih mera i držite odgovarajuće rastojanje od osoba koje ne žive sa Vama u istom domaćinstvu.

S obzirom na to da su mnoge izletničke atrakcije u prirodi bile zatvorene zbog Covida19, pre nego što se uputite na neku od njih, proverite da li su ponovo počele sa radom. Pojedine su već počele sa radom, a ostale se otvaraju postepeno do kraja maja.

Bečka šuma

Bečka šuma se naziva „plućima Beča“. Veliki delovi šume se nalaze pod zaštitom i pažljivo se obrađuju. Da bi se koristile staze za hod i šetnju kroz Bečke šume, nije potreban auto, jer se do Bečke šume lako može doći i sredstvima javnog prevoza.

Prolećne atrakcije za mališane

Gradsko dobro Cobenzl na obroncima Bečke šume biće ponovo otvoreno od 15. maja 2020. godine, svakog dana od 10:00 do 19:00 časova, a deca mogu tamo da se igraju do mile volje u društvu jagnjića, jarića, pilića, prasića, i naravno uskršnjih zeka.


(c) PID _Walter Skokanitsch

 

Staze za šetanje i trčanje

120 kilometara duga maršruta oko celog Beča “rundumadum-Wanderweg”  i staze za šetnje s doživljajima u prirodi, stoje na raspolaganju onima koji žele pešice upoznati Beč. Neke maršute vode na primer kroz Ottakring ili Prater, sve su dobro obeležene i do njih se može stići sredstvima javnog prevoza. Za decu postoje šumska igrališta duž označenih puteva. U sklopu šetnje putem bečkog vodovoda / Wasserleitungswanderweg  mogu da se dožive oblast Rax-Schneeberg ili vinogradi na jugu Beča.

 

Penjanje

Ko voli osećaj visine, može da ga doživi u jednom od tri bečka parka za penjanje: Hochseilklettergarten am Gänsehäufel (otvara se 29. maja), Donauinsel Kletterpark  i Waldseilpark Kahlenberg (otvoren). U Beču osim toga postoji i nekoliko mogućnosti za penjanje pod otvorenim nebom, na primer po zidu Flakturm-a u Esterhazypark-u.

 

Vožnja biciklom

Bicikl je sve češće prevozno sredstvo u Beču, a postoji i veliki broj staza za bicikliste kojih je svakim danom sve više. Aplikacija za mobilne telefone Bike Citizens  sadrži i paket koji se može besplatno skinuti i koristi za vožnju biciklom po Beču. Aplikacija Bike Citizens prilikom određivanja trase računa dužinu staza  za bicikliste, sadrži podatke o jednosmernim ulicama i trakama za autobuse koje su otvorene i za bicikliste, navodi preko sporednih ulica i poznaje prečice.

 

Izletničke atrakcije

Poznato bečko izletište park dvorca Laksenburg  otvoren je za posetioce od 1. maja, svakog dana od 8 do 18 sati, dok je bečki Zoološki vrt  otvoren svakodnevno od 9. maja 2020. godine od 9:00 do 18:30 časova, a posetioce očekuju mnoštvo atrakcija kao i do sad, između ostalih i veliki broj mladunaca. 

 

Bazeni u Beču

Ukoliko se sve bude odvijalo po najavljanom planu, i ukoliko se epidemija  korina virusa u Beču ne bude dalje širila, bečki bazeni će otvoriti svoje kapije i posetiocima pružiti mogućnost rekreacije i plivanja.

Po poslednjim najavama  gradski bazeni i kupališta trebali bi da se otvore  29. maja 2020. godine, ali uz brojne mere koje trebaju omogućiti pridržavanje propisanog rastojanja.

Iz grada Beča naglašavaju da nema razloga da se otkaže ovogodišnja sezona kupanja i da boravak na svežem vazduhu i suncu povoljno utiče na zdravlje, ali je veoma važno svesti rizik od zaraze  na minimum.

Beč ima  17 letnjih bazena i 9 porodičnih kupališta.

Najveći i najpopularniji otvoreni bazen u Beču je Gänsehäufel, ostrvo na Starom Dunavu, nastao regulacijom toka Dunava. Do danas je Gänsehäufel sa svojih 3.500 stabala ostao jedinstveno prirodno kupalište u Beču. Na površini od 330.000 kvadratnih metara i sa prirodnom plažom dužine 1.200 metara na Starom Dunavu nudi plažu za kupanje kao i najmodernije bazene.

Ostale informacije o bečkim bazenima možete dobiti  na zvaničnoj stranici Grada Beča.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Beč je izabran za najzeleniji grad na svetu

Restorani u Beču okruženi zelenilom i sa pogledom na park

Biciklom po Beču: Besplatna aplikacija za lakšu vožnju i snalaženje

 

Zelene stanice u Beču: Pilot projekt za bolju mikroklimu u gradu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava