Proleće u Beču: Šetnja, trčanje, vožnja biciklom i penjanje

06.05.2024

Proleće je čak i u gradu proleće, rekao je Lav Nikolajevič Tolstoj, a Beč nudi brojne mogućnosti da uživate u ovom godišnjem dobu.

(c) screenshot you tube

Sve topliji dani su potvrda da je proleće u Beču u punom jeku. Posle sivila zime i kišnih dana koji su pokvarili očekivanu prolećnu idilu, Bečlije se polako opuštaju i vreme provode na svežem vazduhu, na travnjacima, u šumama, kao i u parkovima i na slobodnim površinama. Evo nekoliko lokacija gde možete  provesti zanimljiv prolećni dan u Beču.  Pojedine su već počele sa radom, a pre nego što se uputite do njih, proverite radno vreme. Što je sigurno, sigurno je!

Bečka šuma

Bečka šuma se naziva „plućima Beča“. Veliki delovi šume se nalaze pod zaštitom i pažljivo se obrađuju. Da bi se koristile staze za hod i šetnju kroz Bečke šume, nije potreban auto, jer se do Bečke šume lako može doći i sredstvima javnog prevoza.

Prolećne atrakcije za mališane

Gradsko dobro na obroncima Bečke šume Kobenzl ( Landgut Wien Cobenzl), otvoreno je svakog dana od 10:00 do 19:00 časova, a deca mogu tamo da se igraju do mile volje u društvu jagnjića, jarića, pilića i prasića. Takođe, Koblenz ima raznovrsne tematske manifestacije koje mališanama pružaju pravi užitak i razonodu.


(c) PID _Walter Skokanitsch

 

Staze za šetanje i trčanje

120 kilometara duga maršruta oko celog Beča “rundumadum-Wanderweg”  i staze za šetnje s doživljajima u prirodi, stoje na raspolaganju onima koji žele da pešice upoznati Beč. Neke maršute vode na primer kroz delove grada Ottakring ili Prater, sve su dobro obeležene i do njih se može stići sredstvima javnog prevoza. Za decu postoje šumska igrališta duž označenih puteva. U sklopu šetnje putem bečkog vodovoda / Wasserleitungswanderweg  mogu da se dožive oblast Rax-Schneeberg ili vinogradi na jugu Beča.

 

Penjanje

Ko voli osećaj visine, može da ga doživi u jednom od tri bečka parka za penjanje: Hochseilklettergarten am Gänsehäufel , Donauinsel Kletterpark  i Waldseilpark Kahlenberg. U Beču osim toga postoji i nekoliko mogućnosti za penjanje pod otvorenim nebom, na primer po zidu Flakturm-a u Esterhazypark-u.

 

Vožnja biciklom

Bicikl je sve češće prevozno sredstvo u Beču, a postoji i veliki broj staza za bicikliste kojih je svakim danom sve više. Aplikacija za mobilne telefone Bike Citizens  sadrži i paket koji se može besplatno skinuti i koristi za vožnju biciklom po Beču. Aplikacija Bike Citizens prilikom određivanja trase računa dužinu staza  za bicikliste, sadrži podatke o jednosmernim ulicama i trakama za autobuse koje su otvorene i za bicikliste, navodi preko sporednih ulica i poznaje prečice.

 

Izletničke atrakcije

Poznato bečko izletište park dvorca Laksenburg (Schlossparks Laxenburg) otvoren je za posetioce još od marta meseca, a radno vreme je svakog dana od 07:00 do 20:00 sati. Više informacija o programima na ovoj lokaciji, možete pročitati na zvaničnoj stranici Schlossparks Laxenburg.

Naravno nezaobilazna lokacija je i bečki Zoološki vrt gde posetioce očekuju mnoštvo atrakcija kao i do sad, između ostalih i veliki broj mladunaca. 

 

Bazeni u Beču

Bečki bazeni na otvorenom već su na raspolaganju Bečlijama od  2. maja 2024. godine i pružaju mogućnost rekreacije i plivanja.

Boravak na svežem vazduhu i suncu povoljno utiče na zdravlje, a ukoliko i voda u bazenima bude topla, ni plivanje neće izostati.

Beč ima  17 letnjih bazena i 9 porodičnih kupališta.

Najveći i najpopularniji otvoreni bazen u Beču je Gänsehäufel, ostrvo na Starom Dunavu, nastao regulacijom toka Dunava. Do danas je Gänsehäufel sa svojih 3.500 stabala ostao jedinstveno prirodno kupalište u Beču. Na površini od 330.000 kvadratnih metara i sa prirodnom plažom dužine 1.200 metara na Starom Dunavu nudi plažu za kupanje kao i najmodernije bazene.

Ostale informacije o bečkim bazenima možete pročitati na zvaničnoj stranici Grada Beča.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na našem jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Beč je izabran za najzeleniji grad na svetu

Restorani u Beču okruženi zelenilom i sa pogledom na park

Biciklom po Beču: Besplatna aplikacija za lakšu vožnju i snalaženje

 

Zelene stanice u Beču: Pilot projekt za bolju mikroklimu u gradu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava