Banja Luka očekuje 70 folklornih društava iz dijaspore i regiona

17.05.2018

Evropska smotra srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu održaće se od 18. do 20. maja u Banjaluci na čuvenoj tvrđavi Kastel, a oko 70 folklornih društava i blizu 6.000 učesnika iz cele Evrope i regiona s velikom radošću putuju u Republiku Srpsku.

Foto (c) dijaspora.tv

Banja Luka je  od 18. do 20. maja 2018., domaćin 23. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu. Organizatori ovogodišnje smotre, Savez srpskih udruženja Nemačke i KUD Piskavica,  očekuju oko 6.000 igrača i članova timova iz 14 evropskih zemalja, što je najveći broj učesnika do sada.
Evropska smotra srpskog folklora Srba iz dijaspore i regiona je jedan od najmasovnijih kulturnih događaja koji spaja srpsku dijasporu sa maticom na najbolji način, a to je čuvanje identiteta, kulture i običaja srpskog naroda.
Smotra će se odvijati na letnjoj pozornici tvrđave Kastel, a u slučaju kiše događaj će biti premešten u dvoranu Kampusa Univerzitet u Banjaluci.

Foto (c) dijaspora.tv

Kako je planirano defile učesnika proći će glavnom ulicom Banja Luke,  u subotu, 19. maja, pred početak takmičarskog dela programa.

Pored 65 ansambala koji učestvuju u takmičarskom delu, u okviru revijalnog programa nastupa i folklorni ansambl KUD Rastko iz Londona, a u takmičarskom delu i društva “Šumadija” i “Dukati”  iz Čikaga i Milvokija. Ova dva društva iz Amerike dolaze zahvaljujući aktuelnom prvaku društvu “Stevan Mokranjac” iz Beča, koji uzvaraćaju posetu i koji su finansirali smeštaj i put u Banja Luku za goste iz Amerike. Ove godine iz Austrije u Banjaluku putuju 14 folklornih društava.

Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu , ove godine, podržali su Vlada Republike Srpske i predsednik Milorad Dodik, Vlada Republike Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Ministarstvo za prosvetu i kulturu Republike Srpske, Grad Banjaluka, Turistička organizacija Banja Luka (TOBL) i  Predstavništvo Republike Srpske u Nemačkoj.

Glavni medijski pokrovitelj manifestacije je najtiražnija dnevna novina dijaspore, “VESTI”. Čuvena statua, pehar „Čiča“,  koju sponzoriše “Vesti”,  aktuelni prvak „Stevan Mokranjac“, poneće  sa sobom u Banja Luku, a ko će ga preuzeti i cele naredne godine čuvati kod sebe, saznaćemo 20. maja kada će biti proglašen pobednik 23. Evropske smotre  srpskog folklora Srba iz dijaspore i regiona. Inače Stevan Mokranjac je 2016. godine , zajedno sa Savezom Srba u Austriji, bio organizator i domaćin 21. Evropske smotre, koja je održana u Beču. 

Foto (c) dijaspora.tv

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava