Grad Beč: Dodatna podrška za vrtiće sa dodatnih 680.000 evra

06.11.2013

Grad Beč će najmlađim sugrađanima obezbediti najveći broj mesta u vrtićima ikada, a u projektu su uključeni privatni vrtići.

Grad Beč u narednom periodu nudi najmlađim sugrađanima najveći broj mesta u vrtićima ikada, što znači da će se i troškovi povećati. Ali bez brige, Grad Beč će i ubuduće podržati i investirati u vrtiće dodatnih 680.000 evra.

Na komisiji za obrazovanje Grada Beča, održanoj prošle nedelje, odlučeno je da će se investirati dodatnih 680.000 evra u privatne dečje vrtiće. To znači da će se ovim novčanim sredstvima podržati šest vrtrića i stvoriti još po dodatnih 169 mesta za decu u njima.

“ Prvenstveno želimo izgraditi vrtiće za decu ispod 3 godine starosti” izjavio je gradski ministar za obrazovanje Kristijan Oksonič.

Ovim povećanjem subvencija za privatne vrtiće grad Beč želi da poboljša trenutnu situaciju sa ciljem boljeg uklapanja roditelja u posao i porodicu. U Beču su vrtići već 4 godine besplatni, i u ovom periodu Grad Beč je obezbedio više od 12.000 mesta u javnim vrtićima i dečijim jaslicama, kao i više od 73.000 mesta u privatnim vrtićima.

Zvanični upis u gradske vrtiće u Beču za 2014./15.  počeo je ove godine ranije i traje do 31. decembra 2013. godine.

Ovaj preuranjeni upis mališana u vrtiće je uveden, kako bi roditelji na vreme i bez stresa obezbedili svom detetu mesto u željenoj ustanovi.

Upis se odnosi na mesta u vrtiću za najmlađe (Krippe), kao i za decu starijeg uzrasta (Kindergarten). Da li je dete dobilo mesto u vrtiću, roditelji će saznati u februaru 2014. godine.

Dobro je znati!
Radnička Komora je izračunala da svaka porodica u Beču, čije dete pohađa besplatan vrtić, uštedi do 2.800 evra godišnje. Grad Beč omogućava da 40% dece ispod 3 godine imaju mesta u besplatnim vrtićima.

Novi Video Radničke Komore – Kinderbetreuung schafft Arbeit:

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava