Beč: Više mesta u vrtićima jer je sve više najmlađih sugrađana

15.09.2014

Grad Beč će u naredne četiri godine uložiti 98 miliona evra u širenje kapaciteta svojih vrtića. Država ulaže dodatnih 69 miliona.

(c) pixabay

Grad Beč polako ali sigurno postaje najmlađa austrijska pokrajina jer dobija sve više najmlađih sugrađana. Ova lepa vest utiče i na broj mesta u bečkim vrtićima u kojima je sve manje mesta, uprkos stalnom proširenjukapaciteta. Grad Beč je od 2009. godine omogućio 13.300 novih mesta u svojim obdaništima, ali sada se planira dodatno povećanje kapaciteta.

Planirano ulaganje od strane Grada Beča u naredne 4 godine je 98 miliona evra i dodatnih 69 miliona evra koje ulaže država Austrija. Ova sredstva će biti uložena ne samo u kapacitete, već i u kvalitet dečje nege, kao i kroz obrazovanje pedagoga. Poseban akcenat je stavljen na decu uzrasta do 3. godine.

“Ovo je najveća ofanziva građenja kapaciteta vaspitnih ustanova za brigu o deci koja se ikad desila u Austriji”, navodi ministarka za porodicu, Sophie Karmasin i dodaje: “kod izgrađivanja dodatnih kapaciteta ne radi se samo o kvantitetu, već i o kvalitetu. Zbog toga se planirana sredstva sad mogu znatno raznovrsnije uložiti”.

Bečki ministar za obrazovanje, mlade, informacije i sport, Christian Oxonitsch je vrlo zadovoljan saradnjom sa državom i sa tempom izgradnje kapaciteta bečkih vrtića, navodeći da su oni ključna veza između poslovnog i porodičnog uspeha.

“Posebno raduje da 95 odsto bečkih vrtića nude radno vreme koje omogućava roditeljima zaposlenje sa punim radnim vremenom”, izjavio je Christian Oxonitsch.

Grad Beč omogućava besplatno mesto u obdaništima za mališane do 6. godine, a vrtić je obavezan za decu uzrasta od 5 i 6 godina, zbog što bolje pripreme za školu. Već ove godine će biti omogućeno oko 3.000 novih mesta u bečkim obdaništima. Inače, Grad Beč je za vrtiže ove godine odvojio budžet od oko 730 miliona evra.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava