Haus des Meeres: “Kuća mora” u Beču slavi svoj 60. rođendan

06.06.2018

Haus des Meeres, bečka "Kuća mora" ove nedelje slavi svoj 60. rođendan i tim povodom svi koji su rođeni na ovaj dan dobiće besplatan ulaz zajedno sa pratiocem, a ostali posetioci godišnju kartu mogu kupiti po ceni dnevne karte.

(c) Haus des Meeres Fb

Tačno pre šest decenija, prvi akvarijumi su bili izloženi u Beču  i to je dan kada je počela da postoji “KUĆA MORA” ili “Haus des Meeres” u Beču.  Tada je bilo izloženo samo nekoliko životinja, a danas je Haus des Meeres atrakcija na 4.000 kvadratnih metara i 11 spratova sa više od 10.000 morskih vrsta, uključujući i ostale vrste sisara  i biljni svet. Takođe, Haus des Meeres  ima i najveću zbirku živih insekata i gmizavaca u Evropi , sa oko 3.000 paukova, guštera i zmija!

Posebno su izdvojene okeanske zone sa svim osobenostima morskog dna. U velikim akvarijumima na 7. i 8. spratu možete videti realan prikaz morskog dna sa svim oblicima flore i faune.

U „Kući mora“ u Beču, otvoren je novi, još veći akvarijum ispunjen morskom vodom sa tunelom za posetioce. Urađena su i dva panoramska lifta kao i vidikovac na 10. spratu sa pogledom na centar austrijske prestonice. Novi akvarijum jedan je od najvećih na svetu, a vodeni svet 24 časa opslužuje oko 30 specijalizovanih ronilaca biologa.

(c) Haus des Meeres Fb

Tu su i dva velika parka koji dočaravaju Amazon i tropske šume. Životinje su ovde slobodne tako da se može  desiti  da vam majmuni ukradu naočare i bace ih krokodilima.

Ovde možete videti sve vrste kobri, zelenu mambu, pitona i anakondu. Životinjski i biljni svet koji živi u Haus des Meeres  služi i kao učionica austrijskim biolozima koji ne moraju da prelaze dalek put da bi proučavali retke vrste.  Preko 50 odsto stanovnika Haus des Meeres obnavlja se iz sopstvenih akvarijuma.

Haus des Meeres je u poslednjih 60 godina posetilo oko 10,6 miliona ljudi  i omiljena je bečka atrakcija kako među domaćim stanovništvom tako i turistima .

 

Specijalni cene i poklon ulaznice povodom rođendana Haus des Meeres

Dana 7. juna 2018. godine, osobe  rođene na ovaj dan dobiće besplatan ulaz zajedno sa pratiocem. Svi ostali posetioci tog dana mogu godišnju kartu,koja inače košta 41 €,  kupiti  za 18,50 € zkiliko zapravo košta  dnevna karta. Tokom čitavog dana nastavnici zoologije pričaće posetiocima zanimljive činjenice i anegdote o životinjama.

(c) Haus des Meeres Fb

Akvarijum je otvoren svakog dana, od 9:00 ujutru do 18:00 časova, a četvrtkom do 21:00 sat. 

Cena ulaznice je  za decu od 3 do 5 godina je 5,60€ , za decu od 6 do 15 godina 8.40 € , a cena za odrasle je i  18,50 €.

Haus des Meeres  “Kuća mora”, nalazi se na adresi Fritz-Grünbaum-Platz, u 6. bečkom okrugu.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava