Hrvatska je rizična zemlja: Obavezan negativan test na povratku u Austriju

14.08.2020

Hrvatska je u Austriji od 17. avgusta na listi rizičnih zemljama za putovanje na kojoj su i BiH, Crna Gora, Srbija, Severna Makedonija i Kosovo.

Foto (c) Facebook Österreichisches Außenministerium

Zbog  sve većeg broja novozaraženih povratnika sa odmora iz Hrvatske, ali i rasta broja zaraženih, Austrija je danas izdala upozorenje i Hrvatsku stavila na listu među rizične zemlje. Upozorenje za putovanje stupiće na snagu u jutro od ponedeljka 17. avgusta 2020. godine, što ujedno znači da svi koji su bili u Hrvatskoj na odmoru moraju da prikažu negativan test na korona virus koji ne sme  biti stariji od 72 sata.

Ko nema negativan test mora ostati u karantinu i u roku od 48 sati može poslati test. Sa ovom uredbom Hrvatska je stavljena na listu sa rizičnim zemljama na Balkanu,  kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Srbija i Severna Makedonija.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober apeluje na sve građane da budu odgovorni i da zaštite i sebe i druge ljude.
„Prošle nedelje prijavljen je veliki broj slučajeva  obolelih od korone koji su se vratili iz Hrvatske i zato smo doneli odluku da Hrvatsku od ponedeljka 17.avgusta  uvrstimo u rizične zemlje“, naglasio je Anšober.
Ministar je apelovao na sve ljude da i na odmorima koriste odgovarajuću zaštitu, drže propisno odstojanje i na većim skupovima obavezno nose zaštitne maske.

Trenutno se u Hrvatskoj nalazi oko 3.000 turista iz Austrije, ali i veliki broj  hrvatskih državljana koji žive u Austriji i za koje se ne zna tačan broj jer nisu registrovani kao turisti.

 

Brojni povratnici ovog vikenda: ÖAMTC očekuje značajne gužve na putevima

Ovog vikenda očekuju se veće prometne gužve na putevima iz pravca Hrvatske.  Zbog nove mere veliki broj građana će pokušati da se vrati u zemlju pre stupanja na snagu obaveznog negativnog korona testa, što i očekuje ÖAMTC.

Osim gužve na putevima, očekuju se duže vreme zadržavanja na prelazima. Preporuka glasi da svi koji znaju neke od alternativnih puteva i prelaza, svakako koriste njih.

Inače Austrija je  pojačala graničnu kontrolu sa susednim zemljama, a najveća provera vrši za putnike koji dolaze sa područja zapadnog Balkana.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava