Putovanje: Austrija otvorila granice sa 31 državom

16.06.2020

Putovanja će napokon postati aktuaelna tema jer su mnoge zemlje u Evropi ublažile mere opreza uvedene zbog korona virusa.

(c) pixabay

Nakon otvaranja granica Austrije prema istočnim komšijskim zemljama,  od 16. juna 2020. godine ograničenja putovanja koja su uvedena za većinu evropskih zemalja zbog pandemije korona virusa,  takođe se ukidaju. Austrijanci mogu putovati u 31 evropsku zemlju bez ikakvih ograničenja.

Od 16. juna, Austrijanci  imaju zeleno svetlo za putovanje u Italiju, Hrvatsku i Grčku. Za Španiju, Švedsku, Portugal i Veliku Britaniju, još uvek je potreban negativan test ili kućni karantin u trajanju od 14 dana na povratku u Austriju.

Od 4. juna bilo je moguće putovati iz Austrije u istočne susedne zemlje Mađarsku, Češku i Slovačku bez ikakvih ograničenja. Ovo je bilo moguće i  između Austrije i Slovenije od  5. juna. Nemačka i Švajcarska otvoriće svoje granice prema Austrijancima i drugim građanima EU od 16. juna. Ograničenja dnevnog ulaska za većinu drugih evropskih zemalja – uključujući zemlje za odmor kao što su Italija, Grčka i Hrvatska – takođe više ne važe.
Dakle, od utorka 16. juna nema ograničenja ulaska iz: Belgije, Bugarske, Danske i Farskih ostrva, Nemačke, Estonije, Finske, Francuske, Grčke, Islanda, Irske, Italije, Hrvatske, Letonije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Holandije, Norveške, Poljske, Rumunije, Švajcarske, Kipra i manjih država Andore, Monaka, San Marina i Vatikana.

Međutim, delimično upozorenje za putovanje odnosi se na severnu italijansku regiju Lombardija, a austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova savetuje da se ne putuje tamo.

Austrija još uvek zahteva potvrdu o negativnom korona testu  ili obaveznih 14 dana kućnog karantina kada se osoba vraća iz sledećih evropskih zemalja: Velika Britanija, Švedska, Španija, Portugal, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija, Kosovo, Albanija, Moldavija, Belorusija, Rusija i Turska.

 

Upozorenja za putovanja

Zbog pandemije korona virusa, upozorenja o putovanja i dalje se primenjuju ka 21 zemlji širom sveta. U Evropi su to samo Velika Britanija, Portugal, Rusija, Švedska, Španija, Turska, Ukrajina, Belorusija i regija Lombardija. Izvan Evrope, Ministarstvo spoljnih poslova i dalje upozorava na putovanja zbog pandemije u Brazil, Ekvador, Indiju, Indoneziju, Iran, Meksiko, Nigeriju, Pakistan, Peru, Filipine, Senegal, Južnu Afriku i Sjedinjene Države.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Austriji je od početka zaraze do danas zabeleženo ukupno 17.098 obolelih od korona virusa, 16.089 ozdravljenih i 681 smrtni slučaj.

Do sada je na Covid-19 u Austriji ukupno testirano više od pola miliona stanovnika (532.700).

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Novo u Beču: Lakše uzimanje uzorka za korona test

Uskoro bez obaveznog nošenja maski u određenim prostorima

Vozači oprez: Kazna za nepravilno pakovanje u automobilu

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava