Austrija: Povećan broj novih slučajeva korona virusa od toga pola u Beču

27.08.2020

Broj novozaraženih u Austriji iz dana u dan sve više raste. U sredu 26. avgusta zabeleženo je 327 novih slučajeva od čega čak 178 u Beču.

(c) pixabay

U Austriji je u sredu 26. avgusta 2020. godine ponovo zabeležen skok novih slučajeva zaraze korona virusom. Juče je u proteklih 24 sata, zabeleženo je 327 novih slučajeva od čega čak 178 ima Beč. Među novozaraženima, 16 osoba su povratnici s odmora u inostranstvu: 4 iz Turske, po 2 osobe iz Nemačke, Hrvatske, Španije i Kipra, po 1 iz Srbije, Italije i jedna domaća osoba iz austrijske pokrajine Koruške.

U većini slučajeva reč je o mlađim osobama između 20 i 29 godina. Posle Beča, koronom najzaraženije pokrajine su Gornja Austrija (49), Tirol (33), Donja Austrija (22), Salzburg (18), Štajerska (12), Vorarlberg (6), Koruška (5) i Burgenland(4). Prema podacima Ministarstva zdravlja trenutno u Austriji od korona virusa aktivno boluje 3.155 osoba.

Na bolničkom lečenju je 141 pacijent, uključujući 23 na intenzivnoj nezi. Od početka pandemije do danas u Austriji je zabileženo 26.033 obolelih, 22.145 ozdravljenih i 733 preminulih.

 

 

Kancelar Kurc najavio obraćanje naciji

Kako broj novozaraženih u Austriji iz dana u dan sve više raste, i već dugo je reč o trocifrenom broju, a uskoro bi trebala početi i nova školska godina, austrijski kancelar Sebastian Kurc najavio je za petak svoje obraćanje naciji. Mediji špekulišu, da bi ovo drugo po redu (od početka pandemije) kancelarovo obraćanje Austrijancima moglo biti i najava za drugi talas zaraze, s apelom na zajedničku odgovornost.

Ovih dana u austrijskim medijima objavljuju se izveštaji  kako je „gotovo svuda u Europi zabeležen ponovni rast broja zaraženih i da izuzetaka ima vrlo malo“. Kao jedina pozitivna zemlja u vezi novih slučajeva korona virusom navodi se Letonija sa samo 14 novih slučajeva zaraze u proteklih 14 dana, za razliku od zemalja Zapadnog Balkana, koje mediji nazivaju „novim korona-Hotspotsom“  u Europi.

Za Hrvatsku se piše da, u poslednjih sedam dana, u proseku ima 1.655 novih slučajeva zaraze, Bosna i Hercegovina oko 2.000, a znatno manja Crna Gora 293.

Međutim, ni veće zemlje u Evropi nije zaobišao novi talas novih slučajeva obolelih. Austrijski mediji prenose izjavu bavarskog premijera Markusa Södera da je s obzirom na rastući broj novih slučajeva zaraze u Bavarskoj odnosno Nemačkoj, „drugi talas korona virusa već stigao“. Izvještavaju i o Marselju, drugom najvećem francuskom gradu, koji je ponovno uveo obvezu nošenja maski, o Barceloni u kojoj je zabranjeno okupljanje više od 10 osoba i slično.

Mediji takođe pišu i o rezultatima dosadašnjih stručnih analiza koje su pokazale da su poslednje nedelje mnogi zaraženi isplivali na površinu, samo zato jer se mnogo više osoba testirano nego na početku pandemije. Sada se to radi ciljano, klasterima, pa se posebno testiraju one grupe osoba koje su bile na godišnjim odmorima u drugim zemljama, ili osobe koje izlaze u noćne klubove, kao i učesnike porodičnih i društvenih okupljanja.

Ono što su analize već pokazale je činjenica da je sve više osoba mlađe generacije zaraženo i da iz nedelje u nedelju starosna granica sve više opada, odnosno u pitanju su sve mlađe osobe koje se zaraze korona virusom.  Analize pokazuju i da je kod većine pozitivno Covid-19 testiranih osoba zaraza prošla bez jačih simptoma.

 

 

Korona semafor: Generalna proba u četvrtak

Generalna proba takozvanog “korona semafora” u Austriji biće zatvorena za javnost i održaće se u četvrtak 27. avgusta, jer je planirano da od 4. septemrba bude u funkciji  i to nekoliko dana pre početka nove školske godine u Austriji.

Korona semafor funcioniše na sledeći način:  četiri boje – CRVENA – NARANDŽASTA- ŽUTA – ZELENA pokazuju na kojem području Austrije vlada opasnost od korona virusa, a ujedno daje i smernice za preduzimanje mera protiv korona virusa.

Sistem “korona semafora” uzima u obzir brojne faktore kao što su broj zaraženih osoba, razvoj broja slučajeva u jednoj nedelji, urađene testove, kapacitete u bolnicama i mnoge druge parametre. Na osnovu rezultata “korona semafor” određuje u kojoj grupi (boji) se nalazi određena pokrajina, grad ili opština. Sve informacije i rezultate moći će da prati celokupno stanovništo, jer će  semafor biti jednostavan za razumevanje.

Foto (c) sozialministerium.at

 

Aktuelne izveštaje možete pratiti na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja.

Informacije vezane za Korona virus dostupne su svakodnevno putem telefonske linije 0800-555-621. Svako ko ima sumnju ili  simptome Korona virusa treba da ostane kod kuće i pozove zdravstveni broj 1450.

 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava