Hitna služba: U bolnici Rudolfstiftung otvorena Centralna služba za hitnu medicinu

20.05.2019

Hitna služba u bolnici Rudolfstiftung najpre će zbrinjavati hitne, akutne slučajeve i ima 22 lekara različitih profila i specijalizacija, kao i 40 medicinskih sestara odnosno medicinskog tehničara.

Nedavno je u bečkoj bolnici Rudolfstiftung u 3. becirku otvorena hitna služba tj. Centralna služba za hitnu medicinu. U opremanje i modernizaciju ove službe je utrošeno 5,8 miliona evra, tako da je to sada najmodernije odeljenje za hitnu medicinu u čitavoj Austriji u kojem će godišnje moći da se zbrine preko 35.000 pacijenata.

Brže reagovanje u hitnim slučajevima

Jedan od najvažnijih ciljeva ovog novootvorenog odeljenja, koje objedinjuje više specijalističkih službi, je da se skrati vreme čekanja na intervencije u hitnim slučajevima kao i da se rasterete specijalističke ambulante. Tako će se, na primer, najpre zbrinjavati hitni, akutni slučajevi, dok će pacijenti sa lakšim tegobama doći na red posle njih. Time će se izbeći dugo čekanje od prijavljivanja na šalteru  do prvog pregleda.

Tim novog centralnog odeljenja za hitnu medicinu broji 22 lekara i lekarke različitih profila i specijalizacija kao i 41 medicinsku sestru odnosno medicinskog tehničara. Pacijentima će u ukupno pet prostorija biti pružana lekarska pomoć. Ukoliko se ukaže potreba da se neki pacijent zadrži na prismotri ili da je neophodno da ostane i preko noći, postoji posebno odeljenje sa 23 kreveta.

(c) pixabay.com

Grad Beč ima ima u planu da se u svakoj od gradskih bolnica otvori takvo jedno centralno odeljenje za hitnu medicinu. U Hietzingu već postoji  hitna služba od 2016. godine, u Wilhelminenspital od 2018. godine, a sledeće godine je na redu nova bolnica u Beču- Klinika Floridsdorfa. Ove službe će zbrinjavati sve pacijente osim trudnica, dece i psihičkih bolesnika.

Do 2020. godine gradske bolnice u Beču promeniće nazive i umesto starih, istorijskih naziva dobiće nova imena. Jedini izuzetak je Opšta bolnica koja će se i dalje zvati AKH Wien.

Još jedna novina: Posebne ambulante i za lakše slučajeve

S obzirom da lekari opšte prakse ili specijalisti nisu stalno u svojim ordinacijama, pacijenti i sa manjim zdravstvenim problemima odlaze u bolničke ambulante hitne pomoći, što tamo stvara nepotrebne gužve i produžava vreme čekanja.  Nove ambulante, koje bi trebalo da postoje u svim gradskim bolnicama i da budu otvorene neprekidno sedam dana u nedelji, bi imale zadatak da:

  • budu uvek dostupne za pacijente
  • pacijentima budu na raspolaganju i kod manjih zdravstvenih problema
  • pacijentima, posle prvog zbrinjavanja, naprave termin za dalje lečenje kod odgovarajuće medicinske službe ili lekara u njihovoj ordinaciji.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Novo u Beču: Dečiji lekari u svojim ordinacijama dežuraju i vikendom

Novo u Beču: Dečiji lekari u svojim ordinacijama dežuraju i vikendom

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava