Izbori jedino rešenje: Sebastijan Kurc najavio prevremene izbore u Austriji

19.05.2019

Prevremeni izbori su jedino rešenje, je odluka Sebastijana Kurca posle dramatičnih političkih događaja koji su potresali Austriju predhodna dva dana.

fb-video screen shot

Posle dramatičnih političkih događaja koji su potresali Austriju predhodna dva dana, Hajnc Kristijan Štrahe vicekancelar i lider desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ)  podneo je ostavku na sve političke funkcije.

Njegov koalicioni partner, austrijski kancelar Sebastijan Kurc je sinoć na konferenciji za medije, koja je bila najavljivana i nekoliko puta u toku dana odlagana, rekao da je posle svega odlučio da predloži predsedniku Van de Belenu da se raspišu prevremeni parlamentarni izbori.

Na samom početku obraćanja Sebastijan Kurc je pohvalio rad dosadašnje vlade i dodao da je sprovedeno sve ono što je obećano građanima.

“Uspeli smo da prekinemo zaduživanja, smanjimo poreski teret na zaposlene, značajno smanjimo ilegalnu migraciju, uspeli smo da pokrenemo reforme u obrazovanju, da spojimo socijalna osiguranja i vratimo Austriju po pitanju digitalizacije na vrh EU. I pored neprijatnih događaja, želim da zahvalim članovima vlade, bez obzira iz koje su stranke”, kazao je Kurc.

S obzirom na celokupnu situaciju i ostavku vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea, austrijski kancelarKurc je imao dve opcije. Jedna od njih je da Štrаheа nа mestu vicekаncelаrа Austrije zаmeni aktuelni ministаr sаobrаćаjа Norbert Hofer ili da raspusti vladu i da se proglase prevremeni parlamentarni  izbori.

“Mogao sam lako da se održim na vlasti promenom ljudi u vladi i da bude kao da se ništa nije dogodilo ili da izvršim leteću promenu uvodeći Socijaldemokratsku partiju (SPÖ) i da ponovo dobijemo zastoj u funkcionisanju vlade. To ne treba našoj zemlji. Meni lično to ne bi bio ispravan put, jer sam ušao u politiku ne da zauzimam neku funkciju, već da učinim nešto za zemlju i građane”, izjavio je Kurc.

Onda je objasnio da se nije uvek javno izjašnjavao, ali da je bilo situacija koje su mu teško padale. Zbog koalicionih dogovora i saradnje nije želeo da raskida koaliciju sa Slobodarskom partijom (FPÖ), misleći na brojne incidente i ispade pojedinaca i članova FPÖ-a.

“Genug ist genug” (” Što je previše, previše je”) izgovorio je Sebastijan Kurc pred novinarima i tačno nagovestio rešenje sitiacije u kojoj se našao, i on, ali i država Austrija.

“Želim da vodim državu, uz podršku građana Austrije i bez skandala, a za to su mi potrebni pravi partneri. Zato sam odlučio da se, u što mogućem kraćem roku, održe prevremeni izbori”, odlučno je rekao Kurc i samim tim započeo izbornu kampanju.

“U našoj zemlji moramo imati jasan odnos i jasan nalog građana jednom čoveku koji treba da vodi državu. Za to ću se boriti naredih meseci”, najavio je Sebastijan Kurc.

Mogući datum parlamentarnih izbora u Austriji nije još poznat, ali se za sada nagađa da se mogu desiti u septembru 2019. godine.

 

Izbori za Evropski parlament

Mnogi političari i desničarske partije iz čitave Evrope su zabrinuti i smatraju da nije slučajno što je sporni video iz 2017. godine dve godine bio u fioci i naprasno objavljen samo nedelju dana pred izbore za Evropski parlament, koji će se održati 26. maja 2019. godine. Takođe im je sumljivo što je upravo iz Nemačke objavljen video u kojem austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe navodnoj nećaki jednog ruskog milijardera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegove stranke.

U predhodna dva dana se često čula fraza Cui bono! što je latinska poslovica, odnosno izraz koji doslovno znači “u čiju korist” ili “kome u prilog”, a koja se koristi kako bi se kroz mogući motiv moglo špekulisati o počinitelju nekog zločina ili onaj ko je podstakao neki događaj.

Harald Vilimski, nosilac liste desničarske Slobodarske partije Austrije (FPÖ) na izborima za Evropski parlament, je na pokrajinskoj skupštini FPÖ, koja se održala u subotu, rekao da se stiče utisak da iza ove afere stoji međunarodna zavera i da ona može da odgovara samo Žan-Klodu Junkeru, Angeli Merkel i Emanuelu Makronu.

Takođe je branio svoje partijske kolege Štrahea i Gudenusa uz konstataciju da su “napijeni“ u vili na španskom ostrvu Ibica i navođeni na sporni razgovor o korupciji.

Više o ovoj temi u našem predhodnom tekstu ovde…

Vanredna politička situacija u Austriji: Štrаhe posle video-skаndаlа dao ostаvku

 

 

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava