Posetite izložbu tri velikana: Sličnosti, paralele i suprotnosti Hajdn – Mocart – Betoven

01.08.2020

Mocart, Haidn i Betoven učestvovali su u stvaranju klasične muzike, ali su takođe bili i privatno povezani.

Joseph Haydn ( 1732-1809), Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Ludwig van Beethoven (1770-1827)

U Mocartovoj kući ( Mozarthaus) u Beču je u toku specijalna godišnja izložba posvećena velikim kompozitorima i muzičkim genijima Mocartu, Hajdnu i Betovenu. Izložba se održava u saradnji sa Međunarodnom privatnom fondacijom “Joseph Haidn”  iz Eiseštada, i govori o sličnostima, paralelnim životima, ali i suprotnostima između ovih kompozitora.

Period zajedničkog života Jozefa Haidna, Volfganga Amadeusa Mocarta i Ludviga van Betovena trajali su skoro jedan vek (1732.–1827.),  i odvijao se od baroka do romantizma. Na primer Haidn je rođen 1732. godine, a Betoven je umro 1827.  Između baroka i  romantizma se nalazi i epoha koja je u istoriji muzikepoznata kao “bečka klasika”,  koju su  trajno obeležili upravo ova tri kompozitora. Iz bečke klasike zatim je usledila klasična muzika.

Međuljudski odnosi i saradnje ovih kompozitora upravo pokazuje izložba u Beču, ali  i mnoge druge aspekte života ovih izvanrednih umetnika. Posetioci će dobiti odgovore na pitanja šta ih je to lično povezalo, šta su mislili jedni o drugima i još mnoge interesantne pojedinosti.  Zanimljivi detalji iz njihovih života i stvaranja jasno su prikazani na izložbi kroz odabrane predmete i tekstove.

Na primer, Mocart i Haidn bili su bliski prijatelji i zajedno su svirali u Mocartovom stanu u Domgasse. Betoven, čiji se 250. rođendan proslavlja 2020. godine, želeo je da bude Mocartov učenik, a kasnije je Haidn postao njegov učitelj.

 

© Mozarthaus Vienna

 

Šta povezuje Mocarta, Hajdna i Betovena

Volfgang Amadeus Mocart, Ludvig van Betoven i Josef Haidn živeli su u Beču koji je u to vreme bio kulturni i društveni centar Evrope. Muzička epoha “bečka klasika”  trajla  je od oko 1750. do 1850. godine – i opisuje vreme kada su se muzičari oslobodili tradicije barokne ere i razvijali nove modele. Za muziku je to značilo promenu fokusa sa vokalne na instrumentalnu muziku.  Dok su se crkvena muzika i opera smatrali važnim sve do klasične muzike, fokus se tada  preusmerio na simfoniju, kvartet i klavir sonatu.

Mocarta su inspirisali Haidnovi gudački kvarteti i posvetio mu je šest svojih. Kada je Haidn saznao za Mocartovu smrt, on mu je posvetio jedan deo u Simfonije br. 98  pod nazivom  “Adio Mocartu” („Adieu an Mozart”).

Odnos koji su kompozitori imali  jedni prema drugima kretao se od međusobnog uvažavanja do velikog rivalstva. Haidn i Mocart su bliski prijatelji koji su i pored velike razlike u godinama delili duboku ljudsku i umetničku naklonost.

Izložba traje do 31. januara 2021. godine u muzeju Mozarthaus Vienna na adresi  Domgasse 5, 1010 Wien.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava